Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Blanculescu: Economia Romaniei va incheia anul cu crestere de 0,5%

Blanculescu: Economia Romaniei va incheia anul cu crestere de 0,5%


Economistul Ionel Blanculescu estimeaza ca Romania va incheia acest an cu o crestere de 0,4-0,5 procente. Potrivit acestuia, scaderea economica raportata in trimestrul al treilea ar trebui pusa pe seama secetei din agricultura si scaderii contributiei constructiilor si industriei.

"Scaderea era previzibila avand in vedere efectul distructiv al secetei asupra sectorului agricol si reducerea aproape de zero a contributiei sectorului de constructii si a sectorului industrial.

Daca trimestrul patru nu ne rezerva vreo surpriza neplacuta, probabil ca vom incheia anul cu o crestere economica de 0,4 - 0,5 procente, pe seama unei perioade bune din punct de vedere al consumului, care va avea o influenta pozitiva asupra PIB-ului. Prin urmare, anul 2012 se afla pe stagnare economica, pentru ca nu putem considera ca ar putea avea vreo influenta o asemenea valoare", a declarat Ionel Blanculescu, pentru Business24.

Conform primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS), Produsul intern brut a fost mai mic cu 0,5% in trimestrul al treilea din acest an, comparativ cu trimestrul al doilea din 2012.

Pe al treilea trimestru din acest an, fata de perioada similara de anul trecut, PIB-ul a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier.

In primele noua luni ale anului, PIB-ul a crescut cu 0,2% pe serie bruta si cu 0,4% pe serie ajustata sezonier.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1217 ori