BERD: Economia Romaniei va creste cu 2,6% in 2014

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 16:30
2129 citiri
BERD: Economia Romaniei va creste cu 2,6% in 2014

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a imbunatatit estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti la 2,6%, de la 2,4% cat estima in luna ianuarie a acestui an, avansul PIB urmand sa fie condus de exporturi si de redresarea cererii pe plan intern.

De altfel, Romania si Polonia sunt singurele tari pentru care institutia financiara internationala a revizuit in sus prognozele de crestere. In cazul Poloniei, BERD estimeaza un avans de 2,8%, fata de 2,7% cat prognoza la inceputul acestui an.

Pentru anul viitor, BERD estimeaza un avans al PIB de 2,8% atat in cazul Romaniei cat si in cel al Poloniei.

"Activitatea economica in Romania s-a imbunatatit in 2013 peste asteptarile pietei. PIB-ul a crescut cu 3,5% datorita performantelor solide la export si a recoltei agricole foarte bune. Inflatia a revenit la tinta Bancii Centrale de 2-4% si recent a scazut sub 2%. Performanta fiscala a fost, de asemenea, buna iar tara a iesit din procedura de deficit excesiv in 2013. Totusi, nivelul ridicat al creditelor neperformante (peste 20% din totalul imprumuturilor), continuarea procesului de dezintermediere transfrontaliera si sporirea incertitudinilor in tara vecina Ucraina ar putea afecta perspectivele de crestere pe termen scurt", se arata in raportul BERD.

Institutia financiara internationala a redus la jumatate prognoza de crestere din acest an pentru regiunea sa de actiune, de la 2,7% la 1,4%.

BERD, detinuta de 64 de tari si doua institutii interguvernamentale, sustine dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei. De la inceputul activitatii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro in peste 330 de proiecte in Romania, mobilizand pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finantare.

Miercuri, a inceput la Varsovia reuniunea anuala a BERD pe fondul celei mai grave crize dintre Est si Vest dupa terminarea Razboiului Rece in urma cu 25 de ani.

#crestere economica romania, #estimari BERD crestere economica, #crestere economica 2014 , #Crestere economica