Avertisment: Cresterea bazata pe consum a Romaniei se va prabusi in cel mult trei ani, pentru ca lipsesc investitiile

Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 16:26
3335 citiri
Avertisment: Cresterea bazata pe consum a Romaniei se va prabusi in cel mult trei ani, pentru ca lipsesc investitiile
Foto: CC0 Creative Commons

Rezultatele economice inregistrate de Romania sunt fantastice, dar in doi sau trei ani modelul economic nu va mai fi sustenabil, pentru ca este bazat pe consum in loc de investitii, sustine Matteo Patrone, Director Regional BERD pentru Romania si Bulgaria.

"Rezultatele economice sunt fantastice. Rata cresterii economice este impresionanta. Ponderea datoriei publice in PIB este sub control. Deficitul bugetar este in jur de 3%. Deci indicatorii macroeconomice arata foarte bine si problema este daca modelul de crestere economica este sustenabil in viitor pentru ca totul este bazat pe consum.

Ne-am dori sa vedem o trecere de la modelul de crestere economica bazata pe consum la unul bazat pe investitii. Acesta vine atat cu investitii publice cat si cu investitii din sectorul privat. Evolutia in anul acesta ne asteptam sa fie similara celei din 2017, dar consideratiile se refera la evolutiile pe termen mediu.

In doi sau trei ani modelul economic nu este sustenabil pentru ca este bazat pe consum si avem nevoie sa vedem o trecere la unul bazat mai mult pe investitii", a declarat Matteo Patrone, la finalul unei conferinte.

Acesta a spus ca 2017 a fost un an bun pentru BERD in Romania unde banca a investit 546 de milioane de euro, cea mai mare parte in sectorul privat, un record in ultimii sapte ani.

"In 2018 am vrea sa continuam acest trend asa ca ne vom concentra tot asupra sectorului privat si asupra industriilor in care am investit in 2017: ICT, imobiliare, manufactura si agricultura. Probabil vom creste expunerea noastra pe infrastructura de la nivel municipal, unde am avut doua proiecte in 2017, la Sibiu si Brasov, si unde avem puternice legaturi in alte orase de asemenea.

In ceea ce priveste infrastructura nationala si restructurarea companiilor de stat, care este o alta componenta importanta a ceea ce vrem sa atingem in aceasta tara suntem gata sa ajutam autoritatile atat in sectorul transporturilor si al dezvoltarii infrastructurii energetice si restructurarea companiilor de stat, dar asteptam un semn din partea autoritatilor ca sunt interesate sa ne implicam in aceste proiecte", mai spus Matteo Patrone.

BERD este cel mai mare investitor institutional din Romania. A sustinut in 2017 un numar de 29 de proiecte de investitii in valoare de 546 milioane de euro. Din aceasta finantare, 93% au fost acordate sectorului privat.

#crestere economica romania , #Crestere economica