BERD anticipeaza o crestere economica de 1,8% pentru Romania

Vineri, 20 Mai 2011, ora 12:50
1273 citiri
BERD anticipeaza o crestere economica de 1,8% pentru Romania

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) anticipeaza ca economia Romaniei va creste anul acesta cu 1,8%, spre deosebire de prognoza anterioara care preconiza o crestere de 1,1% in ianuarie.

BERD apreciaza ca masurile de austeritate vor tine deficitul bugetar sub control, dar ca economia Romaniei va avansa modest.

La nivelul Europei de Sud-Est, institutia financiara anticipeaza o crestere economica de 2,2% in acest an, estimare mai ridicata fata de cea de 1,9% inaintata in luna ianuarie.

Tarile sud-est europene incluse in studiu sunt Romania, Bulgaria, Albania, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Muntenegru si Serbia.

In Europa Centrala si de Est, BERD estimeaza o crestere economica de 4,6% pentru 2011, datorata in principal Turciei (6%), Rusiei (4,6%) si Europei Centrale (3,5%).

Banca avertizeaza insa ca riscurile pentru revenirea economica din regiune sunt reprezentate de criza din zona euro si cresterea puternica a preturilor marfurilor.

Cresterea va fi sustinuta in majoritatea statelor de imbunatatirea cererii interne, iar Rusia si Kazahstanul vor avea de castigat de pe urma preturilor mai ridicate la petrol si gaze.

"Cererea interna mai degraba decat exporturile propulseaza acum revenirea, in pofida unor exceptii notabile, precum Bulgaria, Croatia sau Ungaria. Consumul privat este un motor de crestere in unele dintre tarile cu performante economice solide, ca Turcia si Polonia", potrivit raportului Regional Economic Prospects publicat vineri de BERD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#berd, #crestere economica, #economie, #crestere economica romania , #Crestere economica