BCR: Cresterea economica a Romaniei ar putea atinge 2,5% in 2013

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 12:10
1395 citiri
BCR: Cresterea economica a Romaniei ar putea atinge 2,5% in 2013

BCR estimeaza o crestere economica de pana la 2,5% in 2013, daca se va imbunatati absorbtia fondurilor europene in a doua jumatate a anului si daca productia agricola va fi exceptionala, a declarat economistul sef al BCR, Eugen Sinca, miercuri, la o conferinta de presa.

"Am estimat o crestere economica de 1,8% in 2013 deoarece exista perspective bune pentru productia agricola, ce se va situa peste nivelul din 2012. De asemenea, exporturile Romaniei in afara UE au o performanta peste asteptari. Este vorba de o crestere 20% fata de anul trecut, o evolutie incurajatoare.

Este o estimare realista, conservatoare. Nu excludem insa o crestere economica de 2,5%, daca vom avea o imbunatatire a absorbtiei fondurilor europene in a doua jumatate a anului si daca vom avea o productie agricola exceptionala. Daca cele doua conditii se indeplinesc, nu excludem ca Romania sa aiba o crestere de pana la 2,5%", a afirmat Eugen Sinca.

Economistul sef al BCR a adaugat ca Romania va avea cea mai rapida crestere dintre statele europene, ceea ce ii poate permite sa iasa din procedura de deficit excesiv.

"Economia Romaniei va avea cea mai rapida crestere din UE, in 2013, cu exceptia tarilor baltice. Astfel, Romania are cea mai mare sansa sa iasa din procedura de deficit excesiv.

Acest lucru arata ca increderea investitorilor straini se va consolida. Ne asteptam la influxuri sporite de investitii straine directe, dublate de absorbtia fondurilor europene. Investitorii vor diferentia tarile cu fundamente economice solide, printre care si Romania", a precizat reprezentantul BCR.

Fiecare miliard de euro de fonduri structurale si de coeziune adauga 0,3 puncte procentuale la cresterea economica, a mentionat economistul sef al BCR. "Fondurile pentru agricultura reprezinta un bonus, se adauga la cresterea economica", a spus Eugen Sinca.

Economistul sef al BCR a mentionat ca o prioritate a Romaniei trebuie sa se axeze pe investitiile in cercetare si dezvoltare.

"Pe termen lung este important ca Romania sa se gandeasca la investitiile in cercetare si dezvoltare. Suntem la nivelul de 0,48% din PIB, potrivit Eurostat", a mentionat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#crestere economica 2013, #deficit excesiv Romania, #evolutie economie romania, #absorbtie fonduri europene Romania , #Crestere economica