Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCR: Economia va creste simtitor abia in 2014 si 2015

BCR: Economia va creste simtitor abia in 2014 si 2015


Economia Romaniei se va reface treptat in acest an, urmand sa creasca cu 1,1%, iar in 2014 si 2015 cu 2,3% si, respectiv, 2,9%, se arata in raportul "Romania in 2013" al BCR.

Aceasta revenire este datorata unei serii de factori locali si internationali mai promitatori in 2013 fata de anul trecut.

Pe plan local, implementarea incipienta a unor masuri dure de austeritate in 2010 a pus finantele publice ale Romaniei pe o cale mai sustenabila si a creat spatiu fiscal pentru majorari ulterioare de salarii si pensii.

In plus, resursele publice suplimentare furnizate economiei de catre guvern si estimarile unei recolte agricole obisnuite dupa seceta grava de anul trecut vor sustine aceasta crestere economica, superioara stagnarii estimate pentru 2012.

Nu in ultimul rand, indicatorul de incredere a consumatorilor s-a imbunatatit in decembrie pentru a treia luna la rand si a pus bazele unor cresteri ale volumelor de activitate din comertul retail si din serviciile pentru populatie in prima parte a lui 2013.

Dintre factorii externi care vor influenta cresterea PIB-ului, studiul BCR mentioneaza imbunatatirea climatului economic mondial, precum si deciziile succesive ale bancilor de investitii Barclays si JP Morgan de a include obligatiunile romanesti in lei in indicii lor privind pietele emergente.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1781 ori