Basescu: Si in 2012 vom avea crestere economica

Duminica, 20 Mai 2012, ora 10:15
1385 citiri
Basescu: Si in 2012 vom avea crestere economica

Presedintele Traian Basescu a declarat, la intalnirea cu romanii de la Chicago de sambata seara, ca este convins ca in ciuda efectelor crizei din zona euro, Romania va termina anul 2012 cu crestere economica.

"Indiferent ce stiti din mass-media despre Romania, as vrea sa va informez eu ca am avut o perioada foarte grea, in 2009-2010, o perioada de criza profunda, criza economica si implicit sociala. A trebuit sa luam masuri foarte dure pentru ca tara sa ramana intr-un echilibru satisfacator, care sa ne poata permita relansarea economica. 2011 l-am terminat cu bine, cu o crestere de 2,5 %.

Usor-usor lucrurile se indreapta si am convingerea ca si anul acesta vom inregistra crestere economica. Sigur, Romania nu traieste izolata de ce se intampla in Europa si efectele crizei din zona euro se simt si la noi. Eu personal am toate motivele sa fiu optimist in ceea ce priveste evolutiile economice ale Romaniei", le-a spus presedintele romanilor din Chicago.

Economia Romaniei a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de perioada octombrie-decembrie si a intrat in recesiune, intrucat este al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare, evolutia fiind anticipata de analisti, care estimau insa o contractie putin mai mare, de 0,2-0,3%, "Produsul Intern Brut in trimestrul I 2012 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier)", a anuntat pe 15 mai Institutul National de Statistica.

Fata de acelasi trimestru din 2011, PIB a crescut cu 0,3% pe serie bruta si cu 0,8% pe serie ajustata sezonier.

Intrucat si in trimestrul IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustata sezonier fata de perioada iulie-septembrie, economia este considerata in recesiune tehnica, situatie care reflecta doua trimestre consecutive de scadere fata de trimestrul anterior.

Romania a reintrat astfel in recesiune tehnica, situatie in care s-a regasit pentru doi ani si jumatate in perioada 2008-2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Traian Basescu declaratii Chicago, #Traian Basescu crestere economica, #Traian Basescu summit NATO , #Crestere economica