Banca Mondiala: Romania a facut progrese bune

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 16:13
1155 citiri
Banca Mondiala: Romania a facut progrese bune

Romania a facut progrese bune pentru stabilizarea cadrului macroeconomic si fiscal si pentru a pune tara pe linia de crestere economica, in ciuda provocarilor mediului economic din Europa, a declarat miercuri vicepresedintele BM, Philipe Le Houerou.

"Romania a facut progrese bune pentru stabilizarea cadrului macroeconomic si fiscal si de a pune tara pe linia de crestere economica, in ciuda provocarilor mediului economic din Europa. Noi solicitam noului guvern sa continue calea pentru stabilitate si incredere prin reforme structurale si modernizarea administratiei publice. Banca va continua parteneriatul cu Romania pentru a asigura expertiza pentru sustenabilitate si crestere si pentru convergenta UE", a precizat vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Philipe Le Houerou, cu ocazia aprobarii in bordul BM a unui imprumut de un miliard euro pentru Romania.

Acest imprumut va ajuta Romania sa isi indeplineasca angajamentele asumate prin cadrul fiscal UE. Imprumutul va fi disponibil ca buffer si va ramane disponibil pentru o perioada de trei ani.

Destinatia imprumutului de un mld. de euro de la FMI

Imprumutul va sustine programele pentru eficienta cheltuirii banilor publici si capacitatea guvernamentala in colectarea veniturilor printr-un set de reforme fiscale mai bune, dar si imbunatatirea guvernantei pentru companiile de stat din energie si transport pentru a reduce cheltuielile bugetare, pentru a genera economii si pentru a atrage capital privat strain.

Un alt sector vizat de acest buffer este sistemul de sanatate, urmarindu-se reducerea cheltuielilor nejustificate si relocarea resurselor.

"Nu este un program traditional, este o rezerva fiscala, un buffer pentru Ministerul Finantelor. Se afla inca in conturile BM, dar este disponibil Guvernului Romaniei daca are nevoie pentru rezerve financiare, daca nu reuseste sa stranga bani de pe piete externe sau daca mediul economic european se inrautateste. Guvernul trebuie sa ramane pe programul macroeconomic si sa respecte reformele structurale", a declarat mircuri intr-o conferinta country director BM for Central Europe and the Baltic Countries, Peter Harrold.

Acesta a aratat ca Romania se confrunta cu o problema importanta in ceea ce priveste derularea proiectelor, doarece sunt multe proiecte, dar cheltuielile merg greu.

"Avem al treilea cabinet in acest an in Romania si noi am inceput procesul de pregatire a acestui program mai demult, la finele lui 2011. Este o sursa de multumuire faptul ca noul guvern, ca si cel de tranzactie au continuat sa confirme ferm angajamentul pentru programele si reformele critice sprijinite prin acest imprumut. Ne bucuram sa vedem o continuitate a programelor de catre Romania cu partenerii international, ceea ce este foarte bine intr-o perioada atat de dificila", a aprecizat Harrold.

Oficialul BM a mai spus ca Executivul intentioneaza sa nu foloseasca aceste fonduri.

"Evident, situatia internationala ridica provocari si nu este perspectiva de crestere la nivel european, si nici in restul lumii. Pentru Romania, perspectiva este 1,5-2% crestere conomica, dar aceasta prognoza a luat in considerere dificultatile din Europa, s-a bazat pe niste aprecieri precaute. Romania are nevoie sa construiasca un buffer fiscal si cu acest imprumut va reusi in acest an, este un fel de asigurare fiscala. Daca esti conservativ cu prognozele atunci este bine, pentru ca daca esti optimist risti sa cazi si mai usor si asta creaza probleme", a apreciat Harrold.

#Banca Mondiala imprumut Romania, #BM crestere economica Romania, #BM economie Romania , #Crestere economica