Banca Mondiala: economia Romaniei isi va reveni in 2013

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 15:45
1406 citiri
Banca Mondiala: economia Romaniei isi va reveni in 2013

Economia Romaniei, precum si a celorlalte state din UE11, vor creste intr-un ritm redus in anul 2012, in comparatie cu anul 2011, insa vor recupera in anul 2013, cu conditia ca problemele economice din zona euro sa nu se inrautateasca.

Tarile UE11 includ 10 state membre ale Uniunii Europene (UE) - Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Republica Slovaca si Slovenia - si un membru potential, Croatia, care este asteptata sa intre in UE in luna iulie 2013.

"Perspectivele economice modeste si nesigure determina ca asigurarea recuperarii printr-o masura politica puternica bazata pe trei axe principale sa fie esentiala", a spus Yvonne Tsikata, director de sector pentru reducerea saraciei si managementul economic la Banca Mondiala, regiunea Europei si Asiei Centrale.

"Depasirea provocarilor politice in UE11 inseamna consolidarea increderii in pietele financiare, respectarea planurilor de consolidare fiscala si rezolvarea problemelor structurale centrale care reprezinta bariere in calea cresterii si a competitivitatii", a subliniat Tsikata.

Masuri recomandate de FMI statelor din UE-11

Ultimul raport economic periodic UE11 al Bancii Mondiale, lansat miercuri la Zagreb, recomanda, mai intai, ca guvernele, bancile centrale si autoritatile de supraveghere financiara din tarile UE11 sa consolideze increderea pietelor financiare. Politica monetara ar trebui sa ramana stabila pentru a proteja UE11 impotriva socurilor externe si a ajuta economia sa se apere impotriva volatilitatii zonei euro. Ar trebui sa existe politici pentru a asigura accesul la credite pentru imprumutatii viabili si pentru a sprijini cresterea sectoarelor emergente, in pofida reducerii progresive a efectului de levier.

In al doilea rand, guvernele UE11 trebuie sa decida cat de mult, cat de repede si in ce moduri doresc sa consolideze finantele publice astfel incat pozitiile fiscale ale acestora sa nu devina sursa volatilitatii pietei financiare. In proiectarea si compunerea consolidarii fiscale, guvernele trebuie sa ia in consideratie fragilitatea perspectivelor economice si sa incerce sa limiteze impactul negativ al consolidarii fiscale asupra cresterii economice.

In final, raportul subliniaza ca politicile structurale, in sprijinirea cresterii economice, pot ajuta la depasirea provocarilor financiare, fiscale si legate de piata muncii. Prin eliminarea barierelor legate de cresterea pietelor de produse si munca, tarile UE11 pot creste beneficiile economice ale acestora pe termen mediu.

Inlaturarea diferentelor institutionale si structurale fata de restul UE va reduce limitarile impuse de amenintarile demografice si va accelera convergenta venitului cu UE15. Astfel, oferirea stimulentelor pentru mobilitatea fortei de munca, transformarea finantele publice in unele mai durabile, adaptarea sistemelor de asigurari sociale la evolutia demografica si armonizarea reglementarilor din diverse tari sunt prioritati cheie ale reformei pentru UE11.

In pofida unui mediu extern volatil, tarile UE-11 s-au descurcat bine in anul 2011.

Cresterea economica generala s-a consolidat la peste trei procente si regiunea, in totalitate, a recuperat din pierderile de productivitate cauzate de criza financiara globala. In plus, masurile fiscale au oferit o reducere de aproximativ 3 procente din PIB in UE11 a deficitului fiscal mediu. Sectorul financiar a aratat rezilienta fata de preocuparile reinnoite legate de guvernele europene fragile.

#Banca Mondiala UE 11, #economii tari UE 11, #UE 11 evolutie economica , #Crestere economica