Banca Mondiala: Criza din Ucraina va afecta avansul economiei romanesti

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 11:32
2032 citiri
Banca Mondiala: Criza din Ucraina va afecta avansul economiei romanesti

Banca Mondiala a revizuit, joi, in scadere, estimarile privind ritmul de crestere care va fi inregistrat de economia mondiala in acest an, in conditiile in care efectul cumulat al crizei din Ucraina si al temperaturilor extrem de scazute din SUA a afectat avansul economiei in prima jumatate a anului, transmite Reuters.

Potrivit raportului 'Global Economic Prospects', Romania ar urma sa inregistreze in acest an o crestere de 2,8%, dupa un avans de 3,2% in 2013, urmata de o crestere de 3,2% in 2015. Situatia este similara in cazul regiunii Europei Centrale si de Est, pentru care Banca Mondiala prognozeaza o incetinire a ritmului de crestere pana la 2,4% in acest an, fata de un avans de 3,6% in 2013, urmand ca anul viitor sa accelereze la 3,7%.

"O relansare modesta in regiunea Europa si Asia Centrala a continuat in primul trimestru al acestui an, in pofida consecintelor negative provocate de turbulentele financiare globale si a tensiunilor geopolitice dintre Rusia si Ucraina. Productia industriala in sub-regiunea Europei Centrale si de Est a inregistrat o crestere anuala de 12% in luna martie, in special in Ungaria si Romania, ajutata de cresterea exporturilor in zona euro", subliniaza Banca Mondiala.

Evolutia economiei americane a fost revizuita la 2,1%, de la 2,8%

La nivel global, Banca Mondiala si-a revizuit prognozele de crestere pana la 2,8% in acest an, fata de estimarile din luna ianuarie care vorbeau de un avans de 3,2%. Estimarile privind evolutia economiei americane au fost revizuite la 2,1% de la 2,8% anterior, si de asemenea au fost reduse prognozele pentru Brazilia, Rusia, India si China. Cu toate acesta este posibil ca incetinirea din 2014 sa fie doar una temporara in conditiile in care Banca Mondiala a lasat nemodificate estimarile pentru urmatorii doi ani, la 3,4% respectiv 3,5%.

"Economia mondiala a avut un start dificil in acest an afectata de vremea nefavorabila din SUA, turbulentele de pe pietele financiare si conflictul din Ucraina", apreciaza Banca Mondiala in raportul 'Global Economic Prospects'. "In pofida slabiciunilor de la inceput, cresterea ar urma sa accelereze in a doua parte a anului", adauga institutia financiara internationala.

Estimarile, valabile doar in cazul prelungirii crizei din Ucraina

Aceste prognoze se bazeaza insa pe ipoteza potrivit careia criza din Ucraina va continua in acest an dar nu se va inrautati. O escaladare a crizei ar putea afecta increderea la nivel global, ceea ce ar determina firmele sa-si amane investitiile si ar reduce cresterea economiilor emergente cu pana la 1,4 puncte procentuale in cel mai rau scenariu, avertizeaza Banca Mondiala.

La sfarsitul lunii mai a acestui an, Comisia Nationala de Prognoza a revizuit usor in crestere prognoza privind avansul economiei romanesti in 2014 si 2015, la 2,5%, respectiv, 2,6%.

Comisia Europeana (CE) a imbunatatit, in mai 2014, previziunile privind cresterea economica a Romaniei in 2014 si 2015, estimate acum la 2,5% in 2014 si 2,6% in 2015, fata de de 2,3% si respectiv 2,5%, cat estimase la momentul prezentarii previziunilor de iarna, in februarie. Fondul Monetar International estimeaza ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015.

La finele anului trecut, la momentul realizarii proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o crestere economica de 2,2% pentru acest an. Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arata, insa, recent, ca Romania ar putea avea o crestere economica de cel putin 4% pentru intregul an 2014, dupa ce, in primul trimestru economia a avansat cu 3,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

#avans economia romaneasca, #economia mondiala, #crestere economica Romania 2014 , #Crestere economica