Avertisment BERD: Nu se vede redresarea economica. Pregati-va pentru socurile din Ucraina, Rusia si Grecia!

Joi, 14 Mai 2015, ora 14:15
3224 citiri
Avertisment BERD: Nu se vede redresarea economica. Pregati-va pentru socurile din Ucraina, Rusia si Grecia!
Foto: EBRD

Zona de est a Uniunii Europene si vecinii sai trebuie sa se pregateasca sa reziste in fata socurilor economice venite din partea Ucrainei, Rusiei si Greciei, avertizeaza reprezentantii Bancii Economice de Reconstructie si Dezvoltare.

BERD a organizat o serie de intruniri pentru a discuta modalitatile prin care regiunea din estul Europei poate face fata crizelor economice ce ameninta sa se dezlantuie in zona, a anuntat presedintele bancii, Suma Chakrabarti. Pericolele i-au facut pe reprezentantii institutiei sa revizuiasca si perspectiva economica, anunta Bloomberg.

Crestere economica dezechilibrata

Presedintele BERD considera ca pentru moment nu putem vorbi de o crestere economica constanta pe intreaga regiune.

"Ramane o problema evaziva atunci cand ne referim la intreaga regiune. Multe tari din zona BERD inca sufera de pe urma crizei financiare, iar peste aceasta s-au adaugat si probleme ridicate de tensiunile geopolitice", precizeaza Chakrabarti.

Din punctul de vedere al analistilor bancii, in zona de est a Europei dezechilibrele inregistrate intre economiile tarilor din regiune sunt mai mult decat evidente.

Tarile din Europa centrala si de sud-este se bucura de o reluare o consumului, chiar daca nivelul creditelor neperformante este in contnuare crescut.

In acelasi timp, tensiunile dintre Rusia si Ucraina au bagat economiile celor doua tari in recesiune, amenintand sa pericliteze cresterea economica in alte tari.

Sub influenta rublei

BERD a estimat in ianuarie ca regiunea in care isi desfasoara investitiile se va confrunta cu o reducere a PIB-ului de 0,3 procente, ca urmare contractiei de 4,8% data pentru economia rusa.

Sustinuta de redresarea pietei petrolului, rubla a recuperat o parte din terenul pierdut in urma deprecierii suferite in 2014, inregistrand o apreciere de 24% in fata dolarului.

In schimb, in imediata vecinatate a Rusiei, lariul georgian, rubla din Belarus, hrivnia ucraineana si manatul azer se afla printre cele mai slab performante valute ale anului.

Romania si Bulgaria, expuse socului grecesc

In timp ce economia din zona euro traverseaza o perioada de revenire timida, amenintarea reprezentata de iesirea Greciei din uniunea monetara este cel mai mare pericol pentru tarile membre BERD.

"Ce va insemna acest lucru pentru vecinii Greciei este imposibil de prognozat. Sistemele bancare din Romania si Bulgaria sunt direct expuse unui soc transmis de Grecia", considera Chakrabarti.

Consecintele financiare sunt neclare chiar si pentru Grecia, care ar trebui sa inceapa sa primeasca imprumuturi din partea BERD, dupa ce banca a initiat programul de creditare a Ciprului in 2014.

Investitii blocate in Rusia

Anul trecut, investitiile BERD au crescut la 8,9 miliarde de euro de la 8,5 in 2013. Cel mai mare beneficiar a fost Turcia, care a atras peste 4 miliarde de euro in finantari BERD.

Ucraina a reusit sa obtina o finantare totala de 1 miliard de euro, transele viitoare fiind conditionate de implementarea reformelor in sistemul bancar si in sectorul energiei, anunta presedintele bancii.

Rusia, care pana in 2014 a fost cel mai mare client al BERD, nu a mai primit noi fonduri ca urmare a deteriorarii relatiilor intre Moscova si Bruxelles. "Cat va dura acest lucru? Depinde de nervii fiecaruia", spune Suma Chakrabarti.

#crestere economica state est europene, #expunere banci Romania Grecia, #socuri economice Europa de est, #prognoza economica BERD , #Crestere economica