Asia produce bogatasi pe banda rulanta. Inegalitatea sociala creste la fel de repede

Miercuri, 08 Iunie 2016, ora 14:56
3108 citiri
Asia produce bogatasi pe banda rulanta. Inegalitatea sociala creste la fel de repede
Foto: Wikimedia

Aparitia mai multor milionari si miliardari in China si India a facut ca valoarea averilor detinute de bogatii lumii sa ajunga la 168.000 de miliarde de dolari crescand cu 5,2%.

Averile magnatilor din regiunea Asia-Pacific le-ar putea depasi pana in 2017 pe cele detinute de milionarii din Europa in termeni de lichiditati, actiuni, obligatiuni si depozite bancare, arata raportul Boston Consulting Group, care nu a inclus in analiza si proprietatile detinute de potentatii zilei, arata The Guardian.

O noua clasa de bogatasi a rasarit pe continentul asiatic, incluzandu-l pe Jack Ma, fondatorul Alibaba, sau pe Wang Jiangling, cel mai bogat om din China.

La fel, in India, numarul familiilor care au in casa cel putin un milionar a crescut cu aproape 25% in cursul anului 2015, pana la 71.876.

Cu exceptia Japoniei, regiunea Asia-Pacific s-a bucurat de cea mai mare rata de crestere a bogatiei private, chiar daca ramane inca in spatele Europei si Americii de Nord din punct de vedere al totalului averilor cumulate.

Ritmul de crestere a marilor averi din regiune a fost de 13 procente, reprezentand 37.000 miliarde, sustin analistii BCG.

Cele 5,2 procente adaugate in plus la averile milionarilor din lumea intreaga nu reprezinta insa un record, ci o depreciere a ratei de crestere fata de 2014, cand conturile celor avuti au crescut cu 7,5%, remarca autorii raportului.

Om bogat, om sarac

In anii viitori este de asteptat ca nivelul averilor mari de pe glob sa se ridice si mai mult, in 2020 putand ajunge la 224.000 miliarde dolari, conform estimarilor BCG.

Nu toata lumea prospera insa, dupa cum se plang reprezentantii sindicatelor din Marea Britanie.

"Cu toate angoasele morale exprimate de politicieni si sefii de corporatii referitor la cresterea inegalitatii in distribuirea veniturilor, foarte putine lucruri au fost facute pentru a schimba aceasta situatie.

Decalajul dintre cei care au si cei care nu au va creste, daca nu vom vedea companiile reducand salariile personalului cu functii executive, platindu-si corect impozitele si investind in crearea unor locuri de munca decente", a explicat Paul Nowak, secretarul general adjunct al cartelului sindicalist TUC.

In Europa, ritmul de imbogatire al celor avuti s-a diminuat de la 6,1 la 4,6 procente in ultimii 2 ani, incertitudinea referitoare la soarta Uniunii Europene si prabusirea pretului materiilor prime influentand performanta pietelor financiare.

Pe viitor, acumularea averilor in Europa va evolua in acelasi ritm, din cauza descresterii economice inregistrate in tari din afara regiunii, cum ar fi China, piata pe care sunt expuse o mare parte din companiile vest-europene, cred analistii BCG.

Numarul total al familiilor de milionari din lume a ajuns anul trecut la 18,5 milioane.

#averi milionari 2015, #numar milionari, #cumul averi, #inegalitate sociala , #Crestere economica