Antonescu: FMI are o poezie de spus si o spune peste tot

Miercuri, 04 August 2010, ora 00:13
1495 citiri
Antonescu: FMI are o poezie de spus si o spune peste tot

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marti ca liberalii nu sunt satisfacuti de raspunsurile date de reprezentantii FMI la intrebarile puse de ei, afirmand ca Fondul are o "poezie" pe care o spune "cam peste tot", fara insa a vorbi despre solutii de relansare economica, potrivit Newsin. 

"Nu suntem satisfacuti de raspunsurile pe care reprezentantii Fondului ni le-au dat. Dincolo de amabilitatea de a purta o discutie indelungata, peste timpul prevazut initial, nu am primit raspuns la cateva intrebari esentiale. (...)

Fondul are o poezie de spus si o spune cam peste tot. Exista momente de jena, iar simtul umorului, si al nostru si al dansilor, ne ajuta sa trecem peste. Pentru ca, in momentul in care ne spun noua cat de bine e si cum merge treaba de bine, ne uitam in colturi diferite ale incaperii si zambim in colturi diferite ale gurii", a spus Antonescu.

"La intrebarea daca avand o scadere economica de peste 10% in doi ani, o diminuare cu peste o treime a veniturilor pentru o larga categorie de cetateni, si asta se numeste succes, cum ar fi fi fost un insucces? La intrebarea de ce in anul 2009 nu a existat niciun fel de preocupare sau exigenta a FMI pentru modul in care Guvernul de atunci, PDL-PSD, actioneaza.

Daca nu cumva FMI, pe bani pe care romanii ii vor plati, a fost agent electoral in 2009 si daca nu cumva in anul 2010, declarand din nou ca tintele au fost atinse, ca lucrurile merg bine, ca prognoza pe dansii pot s-o faca pentru economia Romaniei in viitoarele trimestre este una optimista, daca nu cumva toate aceste lucruri nu se mai sustin.

N-am primit, trebuie s-o spun, raspunsuri satisfacatoare la aceste intrebari", a continuat liberalul. Intrebat daca in aceasta "poezie" FMI a spus si care este planul de actiune pentru cresterea economica, Antonescu a raspuns ca delegatia Fondului nu a dat astfel de informatii, dar a aratat "ca ar fi bine sa creasca economia".

"Bolnavul - ca stiti metafora cu medicamentele, cu asa - sa se ridice sa mearga. Ar fi bine, si s-a vorbit din nou, ca asta e poezia, poezia e poezie, o recunosti oriunde, despre nevoia ca Guvernul sa faca si sa dreaga.

A facut eforturi majore, dar desigur trebuie sa faca multe alte eforturi majore", a precizat Antonescu. Vicepresedintele liberal Varujan Vosganian a completat ca "sentimentul" sau este ca FMI si CE nu sunt preocupati de cresterea economica a Romaniei.

"Sentimentul meu e ca acest aspect nu-i preocupa pe cei de la FMI si pe cei de la CE. Dansii n-au suflat nicio vorba nici cu noi nici in alta parte de nivele scazute a investitiilor, fie straine, fie interne, fie private.

N-au vorbit nimic despre rolul sitemul bancar in sustinerea investitionala si cred ca aceasta problema nu-i preocupa si tocmai de aceea noi deja trebuie sa trecem in registrul poetic evaluarile FMI despre Romania, pentru a nu ne face iluzii desarte, vorba unui alt mare scriitor", a spus Vosganian.

Vicepresedintele liberal a mai spus ca FMI a dat un raspuns "stupefiant" la intrebarea care au fost masurile Guvernului din 2009 "pentru a preintampina catastrofele anului 2010", enuntand cresterea cu 3.8% a contributiilor asigurarilor sociale, cresterea accizelor, "ceea ce oricum era in programul cu CE", cele doua saptamani de concediu fara plata si reducerea numarului de personal prin pensionare, "ceea ce a agravat deficitul bugetului de pensii prin pensionare anticipata".

"Iata care sunt realizarile maretului an 2009 din perspectiva FMI (...)Le-am si spus in final ca dansii trateaza Romania mai degraba ca pe un client, decat ca un partener", a conchis Vosganian.

Pe de alta parte, intrebat daca s-a discutat despre eventualitatea unui nou imprumut in 2011, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a spus ca liberalii au intrebat "concret" acest lucru, dar nu au primit raspuns.

"Am intrebat concret acest lucru si nu ni s-a raspuns. Am intrebat daca corelatiile macroeconomice de astazi din Romania vor determina Guvernul din 2011 sa apeleze la un nou imprumut de la FMI pentru plata salariilor si pensiilor. N-am primit niciun raspuns", a spus acesta.

La randul sau, Jeffrey Franks, leful misiunii Fondului Monetar International la Bucuresti, a declarat ca a avut o "discutie sincera cu liberalii".

"Am avut o discutie foare sincera si antrenanta cu liderii PNL. Sunt puncte asupra carora suntem de acord, si alte pe care nu suntem de acord, dar am avut o discutie interesanta si am avut multe de invatat din aceasta discutie.

Ambele parti suntem foarte interesate de a face tot ceea ce e necesar pentru a a aduce inapoi in Romania cresterea economica si a fi siguri ca avem o situatie economica stabila si buna", a declarat Franks. 

#antonescu, #economica, #fmi, #poezie, #relansare , #Crestere economica