Alegere grea pentru China: Forteaza cresterea economica sau pune frau indatorarii?

Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 20:26
4743 citiri
Alegere grea pentru China: Forteaza cresterea economica sau pune frau indatorarii?
Foto: Wikimedia

Tranzitia Chinei spre un alt model economic a dat nastere unei dileme importante pentru liderii de la Beijing, pusi acum sa aleaga intre acceptarea unei reduceri semnificative a nivelului de crestere economica si controlul asupra gradului de indatorare imens al guvernelor locale si al corporatiilor.

Situatia este evidentiata si in raportul de saptamana aceasta al agentiei Standard&Poors, care remarca cat de dificila este alegerea intre sustinerea cresterii economice si controlul sustenabilitatii gradului de indatorare, noteaza CNBC.

Presiune fiscala

"Desi cresterea PIB agregat si regional s-a stabilizat in primele doua trimestre ale acestui an, credem ca presiunea resimtita de politicile fiscal ale guvernelor regionale din China este tot mai mare ca urmare a scaderii economice", anunta raportul analistilor S&P.

O problema o reprezinta si dependenta companiilor din China de instrumentele financiare aflate la indemana autoritatilor regionale pentru stimularea cresterii nivelului investitiilor in fiecare zona, in acest moment gradul de indatorare pe aceste pachete fiind extrem de ridicat.

"Acest nivel de indatorare se adauga la vulnerabilitatile fiscale ale guvernelor locale, care deja se bazeaza pe aceste instrumente pentru a executa investitiile publice prinse in mandatul lor", explica analistii Standard&Poors.

Situatia intalnita in toate provinciile Chinei se regaseste insa si la nivel central, ba chiar si in randul corporatiilor, majoritatea firmelor mari din tara fiind controlate de guvernul de la Beijing.

Din acest punct de vedere, economistii agentiei cred ca sistemul bancar din China va plati cu varf si indesat daca nu reuseste sa tina sub control ritmul de crestere al indatorarii in randul corporatiilor.

Rata de crestere a nivelului de indatorare din China este nesustenabila pentru mult timp, se mentioneaza in raport.

Analistii S&P cred ca, in acest ritm, nivelul creditelor neperformante din totalul imprumuturilor bancare s-ar putea tripla pana in 2020, atingand plafonul de 17 procente.

In acest caz, bancile ar avea nevoie de o recapitalizare de aproximativ 1.700 de miliarde de dolari, suma care echivaleaza cu 16% din PIB pe anul trecut.

O situatie alarmanta

Situatia a ajuns sa ii sperie si pe liderii comunisti de la Beijing, care sunt pe punctul de a impune un set nou de masuri menite sa reduca nivelul datoriilor inregistrate de corporatii.

Datoria totala a firmelor din China este de aproximativ 18.000 miliarde dolari, echivalentul a 169% din PIB.

Pentru inceput, firmele care vor prezenta un program de reducere a datoriilor ar putea beneficia de scutiri fiscale, dar alte masuri de combatere a pericolului supraindatorarii se refera si la dezvoltarea pietei de achizitii si fuziuni, modificarea legislatie privind falimentul sau emiterea de obligfatiuni pentru stergerea datoriei.

#sistem bancar China, #supraindatorare China, #crestere economica china , #Crestere economica