Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ADB se asteapta la incetinirea ritmului de crestere a economiei asiatice

ADB se asteapta la incetinirea ritmului de crestere a economiei asiatice

Ritmul de crestere a economiei asiatice va incetini in urmatorii doi ani, dar acest ritm moderat de crestere va stabiliza regiunea din punct de vedere financiar, a prognozat marti Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB), citata de AP.

Excluzand Japonia, economia Asiei ar urma sa creasca cu 7,6 procente in 2007 si cu 7,7 procente in 2008, dupa ce in 2006 a crescut cu 8,3 procente, cel mai puternic ritm de crestere din ultimii zece ani.

Atat China, cat si India, care impreuna au fost responsabile pentru 70 la suta din expansiunea economica de anul trecut, isi vor incetini si ele ritmul de crestere in urmatorii doi ani.
'Cresterea economica in tarile asiatice in curs de dezvoltare va inregistra o scadere usoara', a declarat economistul sef al ADB, Ifzal Ali, cu ocazia prezentarii perspectivelor anuale date publicitatii de ADB.

China ar urma sa inregistreze in acest an o crestere de 10 procente, dupa o crestere de 10,7 procente anul trecut. In 2008, China ar putea chiar sa puna capat unei perioade de cinci ani consecutivi de crestere economica de doua cifre, ADB prognozand o crestere economica de 9,8 procente. Revizuirea estimarilor referitoare la cresterea economiei chineze intervine la o luna dupa ce Parlamentul chinez a aprobat un plan care prevede cresterea nivelului de viata in zonele rurale si consolidarea cererii interne.

Economia Indiei ar urma sa creasca in acest an cu opt procente, dupa ce anul trecut a inregistrat o expansiune de 9,2 procente, cel mai puternic ritm de crestere de dupa 1988. Asia de sud-est, regiune ce include Thailanda, Singapore si Malaezia, ar urma sa inregistreze si ea o incetinirea ritmului de crestere economica de la sase procente in 2006 la 5,6 procente in acest an si la 5,9 procente in 2008.

In ciuda acestor estimari de incetinire a ritmului de crestere economica, ADB apreciaza ca pietele asiatice vor beneficia de pe urma unei cresteri mai sustenabile si de mentinerea inflatiei sub control. ADB estimeaza ca in 2007 inflatia in tarile asiatice in curs de dezvoltare va scadea la 3,0 procente, dupa 3,4 procente anul trecut, dar va reveni la 3,2 procente in 2008.

Banca Asiatica de Dezvoltare (ADB) a fost infiintata in anul 1966 pentru a oferi credite si sprijin economic pentru regiunea asiatica. In prezent, ADB numara in randurile sale 43 de tari.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 958 ori