A aparut JASMINE

Vineri, 12 Septembrie 2008, ora 10:39
856 citiri

JASMINE (Joint Action to Support Micro-Finance Institutions iN Europe) este noul instrument creat de Comisia Europeana, pentru a sustine dezvoltarea microcreditarii in UE. Acesta sprijina institutiile ne-bancare ce ofera microfinantare, pentru a favoriza cresterea economica si ocuparea in statele membre.

Institutiile de microfinantare (MFI) sunt institutii financiare nebancare, ce acorda imprumuturi mici persoanelor fizice care doresc sa lucreze pe cont propriu sau la domiciliu, dar care nu se califica pentru obtinerea unui credit bancar.

'Microcreditul este o oportunitate care trebuie luata in considerare pentru cresterea economica si a ocuparii in Europa. In prezent, exista un decalaj important intre ofertele de microcreditare disponibile in Europa - care sunt insuficiente -, si numarul persoanelor interesate sa-si deschida firme sau sa le dezvolte, dar care nu au acces la sistemul bancar traditional. De aceea, Uniunea Europeana a lansat aceasta initiativa originala, al carei scop este de a da un impuls acestui sector', a declarat comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hübner.


Actuala retea europeana de MFI este inca foarte slaba, in multe state membre neexistand macar institutii de finantare nebancare.


Instrumentul JASMINE, sustinut de Comisia Europeana, Banca Europeana pentru Investitii si Fondul European de Investitii prevede, pe de o parte, furnizarea de asistenta tehnica institutiilor de micro-finantare pentru a le ajuta sa devina intermediari financiari credibili si sa obtina mai usor acces la capital, iar, pe de alta parte, se doreste finantarea operatiunilor institutiilor non-bancare cele mai promitatoare pentru ca ele sa poata acorda fonduri pentru diferite proiecte.


JASMINE va debuta la inceputul lui 2009 printr-o etapa-pilot care va dura trei ani, cu un capital initial de aproximativ 50 milioane euro pusi la dispozitie de Comisia Europeana, BEI si de sectorul privat. Dupa estimarile Eurostat, cererea potentiala de microcredite in UE ar putea ajunge la 700.000 de imprumuturi pe termen scurt, insumand aproximativ 6,3 miliarde euro.