Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

5.500 miliarde de dolari, factura dezastrelor climatice in caz de indiferenta

5.500 miliarde de dolari, factura dezastrelor climatice in caz de indiferenta

"It's not too late", nu este prea tarziu, au amintit cu intelepciune pe o inscriptie cataratorii-ecologisti ai Greenpeace in asaltul simbolic si concret asupra Turnului Eiffel. Climatologii de la IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, Grupul de experti interguvernamentali privind evolutia climei), in numar de 500, reuniti de luni, 29 ianuarie, la sediul UNESCO di Paris, vor incerca sa furnizeze acestei constatari datatoare de speranta o baza formata din cifre, numere si date elaborate cu contributia a 2.500 de oameni de stiinta din 130 de tari, intr-o perioada de sase ani.

Aceasta pentru ca sinteza din raportul ce va fi dat publicitatii vineri, 2 ianuarie, nu face obiectul unui suspans, bomba climatica are deja fitilul aprins si a venit vremea sa se treaca la masuri concrete, noteaza Domenico Quirico, intr-o corespondenta de la Paris pentru ziarul italian La Stampa. "Noi ne-am spus cuvantul", spun oamenii de stiinta in raport, acum este randul guvernelor sa vorbeasca, al celor care trebuie sa decida diete energetice si spartanisme ecologice.

Un cazan sub presiune

Din punct de vedere stiintific, faptul ca schimbarea climatica se inroseste pana la incandescent, ca pamantul este un cazan sub presiune si ca vina este atribuita activitatii irationale a omului nu mai reprezinta o dilema de rezolvat. A fost arhivata epoca in care oamenii de stiinta erau presupusi drept vinovati de catastrofism si acuzati de politicieni si de economisti ca sunt subtili semanatori de nenorociri, chiar daca furnizate de titluri academice. A fost un prag deloc usor de trecut. Dovada? In 1995, cand raportul IPCC a pus pentru prima data in corelatie influenta omului asupra climei nemaiatribuind efectul de sera unor activitati vulcanice si cicluri de variabilitate solara, a fost nevoie de o zi intreaga de discutii furtunoase pentru a autoriza in raport aceste doua randuri, foarte prudente: "Un ansamblu de elemente sugereaza o influenta perceptibila a omului asupra evolutiei climei!" Astazi, cifrele noului raport, de acum coroborate si cu observatia unor noi indicatori precum temperaturile oceanelor, vorbesc singure. Cresterea temperaturilor pana in 2100 ar urma sa se concentreze pe o medie de + 3 grade Celsius. Prin comparatie, temperatura actuala este cu circa 5 grade mai mare decat cea din epoca glaciara care s-a incheiat in urma cu 10.000 de ani. "Dincolo de cele doua grade - avertizeaza Jean Jouzel de la Institutul Pierre si Simon Laplace, unul dintre cei care au redactat raportul - se afla pragul estimat de pericol pentru Planeta".

Rezervele de carbune

Alte date care vor fi comunicate politicienilor, pentru ca ei sa reflecteze: cresterea nivelului marii ar urma sa fie intre 28-43 centimetri; emisiile da anhidrida carbonica ce se fac vinovate pentru 70 la suta din incalzirea in curs, au crescut intre 2000 si 2005 cu peste 3 la suta pe an. Intre 1990-1999 aceasta data era de mai putin de unul la suta. In atmosfera au fost eliberate in 2005 7,9 miliarde de tone de CO2 din cauza folosirii imenselor rezerve de carbune, cu 28 la suta mai mult decat in 1990. La aceasta trebuie sa se adauge un alt miliard si jumatate datorat despaduririlor tropicale. Acest carbon nu va fi absorbit inainte de un secol. Problema, prin urmare, nu mai este una stiintifica ci politica. Opinia publica este alarmata si constienta, de exemplu in Franta in proportie de 49 la suta, si este convinsa ca mediul si clima sunt problemele centrale ale secolului. Miercuri, 31 ianuarie, una dintre cele mai mari banci din lume, "Lehman Brothers", va publica un raport alarmant privind costurile efectului de sera, realizat de Nicholas Stern, fost director al Bancii Mondiale: 5.500 miliarde de dolari factura in caz de indiferenta fata de aceasta problema. Sunt date care trezesc interesul unor politicieni pana acum adormiti in retorica ecologista care aduce voturi. La Davos s-a vorbit mult despre clima. Jacques Chirac, foarte dornic de a incheia glorios o presedintie "nu chiar memorabila", in opinia semnatarului articolului, a pregatit ca prelungire a reuniunii IPCC o conferinta care isi propune de-a dreptul sa aprobe o varianta ONU privind mediul. Cu speranta ca ea sa gestioneze crizele ecologice cu mai multa autoritate si promptitudine decat cele politice. Este vorba de semnale bune dar ele se opun unor realitati mai putin stralucitoare. Grupul de experti privind evolutia climei, de exemplu, este o creatura hibrida, jumatate alcatuita din oameni de stiinta si jumatate din politicieni. Daca unele delegatii sunt conduse si monopolizate de climatologi, altele, mai ales cele din sudul lumii si ale producatorilor de petrol, sunt alcatuite din cohorte de functioanri foarte atenti la costul politic al fiecarei propuneri si la consensul diplomatic de franare.

Rolul tigrilor

Ei vor fi cei care vor interpreta raportul ce trebuie votat, a nu se uita, propozitie cu propozitie. Ei au incetinit aspiratiile Protocolului de la Kyoto. Chiar si tari care au subscris la acest Protocol, precum Canada si Spania nu par in masura sa respecte angajamentele putin compatibile cu cresterea economica. Noii tigri ai dezvoltarii, China, India si Brazilia, imediat ce aud vorbindu-se de reducerea cotelor lor de emisii cu efect de sera vantura stindardul lumii a treia razbunatoare.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1132 ori