2025- Dolarul pierde suprematia mondiala

Marti, 17 Mai 2011, ora 23:13
1618 citiri
2025- Dolarul pierde suprematia mondiala

Anul 2025 va fi cel are va pune punct dominatiei mondiale a monedei americane. Dolarul piere, insa renaste un sistem tripolar, format din mneda americana, euro si yuanul chinezesc, potrivit unui raport despre "noua economie mondiala", arata Mediafax.

"In prezent, euro concureaza tot mai mult dolarul pe piata internationala", potrivit raportului. Pe de alta parte, datorita dezvoltarii continue a economiilor emergente si a contributiei tot mai active la comertul si activitatile financiare transfrontaliere, constatam ca monedele acestora, in special yuanul, vor juca un rol tot mai important.

"Cel mai probabil scenariu pentru sistemul monetar international este un sistem multiplu de valute, centrat in jurul dolarului, euro si yuanului", anticipeaza autorii raportului.

Potrivit acestui scenariu, dolarul va pierde pozitia dominanta pana in 2025, lasand loc unui rol sporit la nivel international al euro si yuanului.

Dezvoltarea unui sistem monetar multipolar este una dintre prioritatile presedintiei franceze a G20, care va avea ca punct culminant un summit la Cannes, in noiembrie.

"Cresterea rapida a economiilor emergente a dus la redistribuirea centrelor economice puternice intre tarile dezvoltate si cele aflate in dezvoltare. Ne aflam cu adevarat intr-o lume multipolara", a declarat economistul sef al Bancii Centrale, chinezul Justin Lin.

Potrivit estimarilor BM, pana in 2025, jumatate din cresterea economiei mondiale va fi asigurata de sase tari emergente, si anume Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia si Rusia. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar, #dolar, #euro, #noua economie mondiala, #valute, #yuan , #Crestere economica