Nicolae Popa (APDRP): Fondurile europene pentru agricultura, rulate prin bancile care vor cofinanta proiecte

Sambata, 13 Iulie 2013, ora 16:23
1993 citiri
Nicolae Popa (APDRP): Fondurile europene pentru agricultura, rulate prin bancile care vor cofinanta proiecte

Viitoarele fonduri europene pentru agricultura, de circa 21 de miliarde de euro, ar putea fi rulate prin bancile care vor fi de acord sa ofere bani in vederea cofinantarii proiectelor, declara directorul general adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Nicolae Popa.

Directorul general adjunct al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Nicolae Popa, a declarat, sambata, la Reghin, la o conferinta de instruire si informare a fermierilor privind exercitiul financiar bugetar 2014-2020, ca in exercitiul financiar actual bancile au avut conditii atat de restrictive incat fermierii nu au putut "sa se apropie" de credite pentru cofinantarea proiectelor europene.

"Ei au exagerat un pic poate mai mult, in sensul ca au devenit atat de restrictivi incat fermierii n-au putut sa se mai apropie de banci - in sensul ca au cerut, in loc de 110 la suta, cat trebuia sa depuna gaj, 150-160 la suta. Fermierii n-au mai avut posibilitatea sa identifice gajul pentru creditele pe care trebuia sa le avanseze. Nu mai pun la socoteala dobanzile destul de mari, care, sigur, au influentat foarte mult aceasta stare de lucruri", a spus Popa.

Acesta a adaugat ca trebuie "indreptate lucrurile", astfel ca ministrul Agriculturii a avut intalniri cu reprezentantii mai multor banci, oferindu-le posibilitatea sa ruleze toate fondurile europene viitoare pentru agricultura, de circa 21 de miliarde de euro, dar sa ofere credite pentru cofinantarea proiectelor, in conditii avantajoase.

"Incercam sa convenim cu ei asupra unui program viitor, in sensul ca toate sumele pe care le avem la dispozitie, aproape 21 de miliarde de euro, sa le rulam prin aceste banci care vor sa vina langa noi si care sa ne ofere un pachet de finantare, de creditare, mult mai accesibil, cu dobanzi mult mai mici. Ma gandesc ca interesul este comun. Trebuie sa puna creditele in miscare si punandu-le in miscare realizeaza si profit", a afirmat Popa.

Potrivit acestuia, "interesul este comun" atat pentru cele "cinci, sase, sapte banci, cate vor raspunde" la initiativa ministerului, cat si pentru reprezentantii Ministerului Agriculturii, pentru fermieri si cei care vor sa investeasca in agricultura Romaniei.

Popa a adaugat ca 1.750 de proiecte europene pentru agricultura, in valoare de 450 de milioane de euro, s-au reziliat deja, pentru ca beneficiarii nu au putut asigura cofinantarea, dar mai exista si altele care risca acelasi lucru.

Pe de alta parte, Nicolae Popa a spus ca, "pe fondul lipsei totale de legislatie in privinta asigurarii riscurilor din agricultura", s-a elaborat un act normativ vizand infiintarea de fonduri mutuale, iar fermierii mai au la dispozitie 30 de zile pentru a deveni membri ai unor astfel de asocieri. Fermierii membri ai acestor fonduri mutuale urmeaza sa contribuie cu 35 la suta din sumele necesare pentru a asigura pagubele produse de seceta, inundatii, ingheturi, restul de 65 la suta urmand sa fie dat de UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite fermieri, #credite agricultura, #fonduri europene banci , #Credit agricultura