Viitorul sectorului telecom ar putea aduce o retea pan-europeana

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 12:15
2167 citiri
Viitorul sectorului telecom ar putea aduce o retea pan-europeana
Foto: The Guardian

Cele mai importante companii de telecomunicatii din Europa au demarat negocierile pentru crearea unei infrastructuri pan-europene pentru a reuni retelele nationale de pe o piata pana acum fragmentata, in urma solicitarilor Comisiei Europene.

Aceasta idee de a reuni infrastructurile nationale de telecomunicatii a aparut in urma unei intalniri dintre comisarul european pentru Concurenta si directorii celor mai mari grupuri de telecom din Europa, inclusiv Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia si Telefonica, relateaza Financial Times.

Acestia au plecat de la intalnire hotarati sa exploreze aceasta posibilitate, dat fiind faptul ca piata fragmentata din Europa pune bariere in acest moment competitiei din acest sectori.

Companiile, care domina in acest moment piata europeana prin intermediul filialelor de la nivel national, au avut de suferit in urma crizei economice europene si se confrunta cu o noua competitie - grupuri globale care, in acest moment, le utilizeaza retelele.

Operatorii de telefonie si-au manifestat cu aceasta ocazie frustrarea in legatura cu aceasta situatie si incearca sa gaseasca solutii, mai ales ca "nu vor veni obiectii din partea (n.r. autoritatilor) europene", a declarat una din sursele Financial Times.

Totusi, regulatorii nationali ar putea ridica probleme unei astfel de initiative, a completat aceasta.

Crearea unei retele pan-europene ar alinia sectorul de telecom al UE la pietele mai omogene ale SUA si Chinei, unde activeaza cate trei sau patru mari operatori.

In plus, cu aceasta ocazie, ar putea avea loc o unificare a preturilor pentru serviciile de internet si telefonie din Europa.

Pe de alta parte, implementarea unui astfel de proiect ar fi dificila atat din punct de vedere financiar, cat si tehnic, date fiind multiplele diferente atat la nivel de infrastructura, cat si la nivelul reglementarilor nationale.

Almunia si-a exprimat pana acum opozitia fata de fuziunile companiilor la nivel national, dar s-a aratat deschis parteneriatelor la nivel transfrontalier care ar putea sprijini crearea unei piete unice a UE, ceea ce ar creste investitiile in sectorul IT & C.

In ciuda posibilelor probleme, reprezentanti ai industriei sustin ca aceste discutii sunt foarte importante pentru a inversa trendul descendent pe termen al veniturilor din industrie, la un moment critic pentru aceasta - investitia in urmatoarea generatie de infrastructura pentru retelele de telecomunicatii.

Unul din modurile in care aceasta retea ar putea functiona ar fi ca toate companiile sa-si combine retelele si sa primeasca o compensatie financiara pentru contributia lor. Astfel, noua retea pan-europeana ar putea sa aiba un acces mai bun la fondurile publice si private pentru a introduce noua generatie de retele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata unica telecomunicatii, #piata europeana telecomunicatii, #sector telecom Europa, #concurenta telecomunicatii Europa, #profitabilitate telecom Europa , #Comunicatiile