Nike merge bine

Marti, 20 Septembrie 2005, ora 16:27
876 citiri

Nike, cel mai mare producator de articole sportive din lume, a inregistrat profituri peste asteptari in trimestrul trecut, spulberand analizele specialistilor de pe Wall Street care prognozau o scadere majora a veniturilor, datorata in special cresterii preturilor la materiile prime energetice, se arata intr-un comunicat de presa al companiei americane. Pentru ultimele trei luni, castigul net a crescut cu 32%, pana la 432,3 milioane de dolari, (1,61 dolari/actiune) fata de perioada similara a anului trecut, cand obtinuse un profit net de 326,8 milioane de dolari (1,21 dolari/actiune). Analistii anticipau un profit net mediu de 1,42 de dolari/actiune.

Veniturile companiei au cunoscut o crestere cu 8% in aceasta perioada a acestui an, comparativ cu trimestrul similar din 2004, la 3,86 miliarde de dolari de la 3,56 miliarde de dolari.

In acelasi comunicat, se arata ca volumul comenzilor de echipamente sportive, care trebuie livrate intre septembrie 2005 si ianuarie 2006, se va cifra la 4,9 miliarde de dolari, cu 11% peste comenzile din aceeasi perioada a anului precedent. Aceasta estimare nu este afectata de majorarea preturilor carburantilor si nici de ratele de schimb ale valutelor nationale.

Charlie Denson, co-presedinte la Nike, a declarat in cadrul unei conferinte ca preturile mari ale carburantilor si incertitudinea economica, in ciuda problemelor create, au contribuit la apropierea clientilor de produsele companiei. A"Marca Nike are cea mai puternica pozitie din ultimii 5 ani si, pe parcurs ce piata devine tot mai agitata, vedem din ce in ce mai multi cumparatori orientandu-se catre noiA", a afirmat Denson.

Vanzari regionale

In Statele Unite, veniturile producatorului au crescut in aceste trei luni cu 8%, pana la 1,5 miliarde de dolari, depasind cu 100 de milioane veniturile din aceleasi luni ale anului 2004. Vanzarile de incaltaminte sportiva au crescut cu 11%, cele de imbracaminte sportiva cu 1%, iar echipamentele cu 4%.

In Europa, castigurile au inaintat cu 5%, 1,22 miliarde de dolari, fata de 1,16 miliarde anul trecut. Rata de schimb convenabila a adaugat aproximativ 1% la cuantumul profiturilor.

Regiunea asiatica a obtinut profituri cu 13% mai mari fata de perioada comparata, aproximativ 459 milioane de dolari. Trei procente din aceste beneficii au constituit rezultatul modificarilor ratelor de schimb dintre valute. Vanzarile de incaltaminte sportiva au urcat cu 9%, imbramintea cu 19%, iar echipamentele sportive cu 18%.

In plus, este posibil ca asteptarile pentru perioadele ulterioare sa fie depasite de comenzile pietei, Nike avand potentialul de a inregistra un nivel de vanzari mult mai solid, considera unii specialisti.

Autor: Bogdan Asaftei