Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Negocierile pentru Avioane Craiova au esuat

Negocierile pentru Avioane Craiova au esuat

Societatea Avioane Craiova va fi relansata de urgenta la privatizare, ca urmare a esecului negocierilor dintre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Aero Vodochody, care nu a acceptat toate clauzele contractuale, a anuntat astazi Autoritatea intr-un comunicat de presa. "AVAS va relua de urgenta, procesul de privatizare a SC Avioane SA Craiova prin publicarea unei noi oferte de vanzare a pachetului de 80,9778 % din actiuni. Decizia a fost luata ca urmare a expirarii termenului de valabilitate a ofertei pentru SC Avioane Craiova S.A., fara ca Aero Vodochody sa fi acceptat clauzele contractuale propuse de Autoritate", se arata in comunicatul institutiei.


AVAS precizeaza ca toate informatiile despre starea societatii precum si contractul de vanzare - cumparare au fost parte a caietului de sarcini si au fost cunoscute si acceptate de ofertant inca de la inscrierea in cursa pentru privatizare.


Potrivit Autoritatii, constructorul ceh de aeronave a dorit inserarea unor clauze contractuale care au excedat cadrul legal existent si oferta AVAS si nu au putut fi luate in considere de Autoritate.


Aero Vodochody dorea garantarea de catre statul roman ca, intre data semnarii contractului si data transferului dreptului de societate, Avioane Craiova SA nu va intra in faliment si realizarea de catre AVAS, intre data semnarii si data finalizarii, a unui program de restructurare, cu disponibilizari colective de personal.


De asemena compania ceha dorea despagubiri pentru ceea ce va gasi in societate care sa mearga pana la 50% din pretul oferit.


"Din aceste motive tranzactia nu a putut fi finalizata in interiorul termenului de valabilitate a ofertei. AVAS va lua toate masurile pentru ca societatea sa nu fie afectata de aceasta situatie si va demara in regim de urgenta reluarea procesului de privatizare", se mai arata in comunicatul AVAS.


Investitorul ceh AERO Vodochody  a depus o oferta de 16,32 milioane euro, formata din pretul pachetului de actiuni in valoare de 4,11 milioane euro; investitii pentru dezvoltarea societatii in valoare de 8,88 milioane euro pe o perioada de cinci ani; capital de lucru in valoare de 3,3 milioane euro, in primele sase luni de la transferul dreptului de proprietate si investitii de mediu de 30.000 euro in primul an.


Societatea Avioane Craiova a fost infiintata in anul 1972, avand ca principal domeniu de activitate constructia si reparatia de aeronave si nave. este unicul producator de aeronave de tip militar din sistemul industriei aeronautice romanesti si al avionului de scoala si antrenament IAR 99 SOIM, compatibil cu standardele NATO, destinat Fortelor Armate Romane.


Societatea poate desfasura activitati de intretinere si reparare autovehicule, constructii metalice si parti componente, lucrari de instalatii electrice, izolatii si protectie anticoroziva, activitati de proiectare, urbanizare si alte servicii tehnice, cercetare, dezvoltare si alte activitati.


Aero Vodochody a.s. Cehia este cel mai mare producator de avioane militare cu reactie de antrenament din lume. In ultimii 50 de ani, compania a  produs peste 6.500 de avioane de constructie proprie, ceea ce reprezinta, in linii generale, doua treimi din productia mondiala din aceasta categorie. De-a lungul existentei sale, societatea a produs, in total, peste 11.000 de avioane, iar incepand cu anul 2000 si peste 150 de elicoptere Sikorsky S-76.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1178 ori