MFP a contractat proiecte in valoare de 23,6 milioane euro

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 17:16
1151 citiri
MFP a contractat proiecte in valoare de 23,6 milioane euro

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca, pana in prezent, au fost contractate si sunt in curs de implementare 12 proiecte prin Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT), in valoare totala eligibila de 23,6 milioane euro, conform unui comunicat publicat luni de minister 

In total au fost depuse 22 de cereri de finantare primite, in valoare totala eligibila de aproximativ 35 milioane euro, se arata in comunicat.

"La nivelul Comisiei Europene, se observa ca implementarea programelor operationale in Romania este la fel de dificila ca si in alte state membre ale Uniunii Europene.

Cu toate ca este la primul exercitiu financiar de gestionare a Instrumentelor Structurale, Romania a facut pasi importanti in implementarea si simplificarea procedurilor specifice", au declarat reprezentantele Directiei Generale de Politica Regionala din Comisia Europeana, Aura Raducu si Silvia Rescia, citate in comunicat.

Finantele precizeaza ca, avand in vedere rolul POAT in sprijinirea implementarii instrumentelor structurale, la aceasta reuniune s-a prezentat inclusiv stadiul implementarii tuturor programelor operationale in Romania.

Astfel, pe 23 octombrie 2009, existau 2.000 de contracte semnate cu beneficiarii pe toate Programele Operationale, respectiv 50% din alocarea Uniunii Europeane pentru perioada 2007-2009, in timp ce platile au crescut de trei ori din decembrie 2008.

POAT 2007-2013 este unul dintre cele sapte programe operationale co-finantate de Uniunea Europeana pentru Romania, in cadrul obiectivului de convergenta, avand o alocare totala de 212,8 milioane euro.

Programul finanteaza activitati de sprijin pentru implementarea instrumentelor structurale, precum realizarea de studii, ghiduri metodologice, schimburi de bune practici, formarea personalului din sistemul de gestionare si functionarea sistemului informatic de gestionare a fondurilor.

In plus, asistenta tehnica sprijina absorbtia instrumentelor structurale in general, atat prin activitatile de comunicare si publicitate, cat si prin formarea de baza a potentialilor beneficiari de asistenta. 

#euro, #finante, #minister, #proiecte , #Comunicatiile