Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Hard disk-ul se muta pe DVD

Hard disk-ul se muta pe DVD
LG Electronics lanseaza, in septembrie, in Romania, un inscriptor pe mediu de stocare Blu-ray cu o capacitate de 25 GB.LG Electronics a anuntat ca va lansa, pe piata europeana, mult asteptatul inscriptor pe mediu de stocare Blu-ray. Acesta vine cu uimitoarea capacitate de stocare de 25 GB si ofera imagini de cea mai buna calitate, conform unui comunicat al companiei.
Din nefericire, reprezentantii companiei nu au oferit nici un pret estimativ pentru dispozitivul care va intra, in septembrie, si pe piata romaneasca, rezervindu-si dreptul de a da publicitatii un pret estimativ chiar inainte de lansarea produsului.

Noul model GBW-H10N este primul drive dotat cu tehnologia Blu-ray oferit de LG. Datorita utilizarii laserului albastru-violet, factorul-cheie in dezvoltarea acestei tehnologii, dispozitivul Blu-ray permite consumatorilor sa scrie/rescrie si sa vizualizeze filme high-definition, precum si sa stocheze un volum considerabil de date. Noul inscriptor vine cu o capacitate de stocare de cinci ori mai mare decit a DVD-urilor obisnuite, putind stoca pina la 25 GB de informatie pe un singur disc. Modelul GBW-H10N este compatibil cu toate formatele BD/DVD/CD.

Noul produs este dotat cu o viteza de scriere de 4x pentru BD-R, de 2x pentru BD-RE (rewritable disc) si de 5x pentru DVD-RAM. Noul model suporta si formatul DVD-R/+R DL.

Urmind linia impusa de A"Super MultiA", denumire atribuita inscriptorului LG compatibil cu toate formatele DVD/CD si inregistrata deja in 77 de tari, acest nou inscriptor pe mediu Blu-ray va purta numele de A"Super Multi BlueA", pentru a intari pozitia brandului LG pe unitati de stocare optica.

Razboiul titanilor

Concurentul direct al lui Blu-ray, HD-DVD (High-Density Digital Versatile Disc), se razboieste cu acesta de ceva timp. Din punctul de vedere al mediului de stocare, Blu-ray ofera 25 GB in formatul single-layer si 50 GB in dual-layer. Comparativ, HD-DVD poate stoca 15, respectiv 30 GB.

Insa Blu-ray nu are de gind sa se opreasca aici. Deja se afla in studiu discuri Blu-ray care sa suporte 100 sau 200 GB, trecindu-se de la dual-layer la patru sau opt layere, conform publicatiei electronice Softpedia. Pentru mai multa mobilitate, se va introduce si discul Blu-ray cu diametrul de opt centimetri, care sa poata fi folosit in echipamentele portabile.

De 20 de ori mai mult

Daca Blu-ray si HD-DVD utilizeaza acelasi laser, altor producatori le-a venit ideea sa combine doua lasere, rosu si verde-albastru, intr-o singura raza, si datorita lui Optware, pe un disc de dimensiunea unui CD sau DVD se vor putea stoca 1 TB de date, adica de 20 de ori capacitatea unui disc Blu-ray.

Discurile dual-layer, pe piata

Sony, inventatorul formatului Blu-ray, a anuntat ca a inceput livrarile pentru discurile Blu-ray de 50 GB in SUA. Discurile sint de tip dual-layer, si in momentul de fata se prezinta doar ca medii inscriptibile, urmind ca pina la sfirsitul anului sa fie anuntate si cele reinscriptibile. Conform Sony, un astfel de disc poate stoca pina la patru ore de material video la o calitate de 24Mb/s.

Iulian Enache
Cotidianul


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 825 ori