Consiliul Concurentei si-a dat avizul pentru comisioanele la carduri

Luni, 10 Ianuarie 2005, ora 02:59
999 citiri

Desi Visa si MasterCard au stabilit in mod colectiv nivelul comisionului, ele au respectat regulile internationaleConsiliul Concurentei a decis, la sfarsitul anului 2004, sa analizeze posibilitatea acordarii companiilor Visa si MasterCard a unor dispense pentru exceptarea lor de la unele prevederi ale Legii concurentei, in cazul comisioanelor interbancare la tranzactiile realizate la punctele de vanzare.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurentei, institutia s-a autosesizat anul trecut si a declansat o investigatie referitoare la posibila incalcare a prevederilor Legii concurentei de catre Visa si Mastercard, prin stabilirea comisioanelor interbancare pentru tranzactiile realizate la punctele de vanzare.

Potrivit institutiei, aceste companii au stabilit, in mod colectiv, nivelul comisionului de retragere de numerar perceput la utilizarea ATM-urilor sau serviciilor de ghiseu ale altei banci decat cea emitenta a cardului.

Comisioanele - atat cele pentru retragerile de numerar, cat si cele pentru platile cu carduri la comercianti - au fost stabilite in baza regulilor si regulamentelor Visa si MasterCard, aplicabile pe plan international.

Conform acestor reguli, toate bancile sunt libere sa isi stabileasca comisionul de schimb national. Daca nu exista astfel de acorduri, institutiile bancare vor utiliza ratele intraregionale pentru a asigura functionarea eficienta a sistemelor de plata prin card.

In baza acelorasi reguli, toate comisioanele interbancare au o legatura indirecta cu posesorul de card, fiecare banca emitenta fiind libera sa-si stabileasca nivelul comisioanelor practicate clientilor sai, in functie de propria politica de comisionare si de serviciile oferite.

"Pentru a nu fi perturbat sistemul national de plati prin card, in timpul investigatiei au avut loc discutii cu reprezentantii celor doua organizatii, in urma carora Visa si MasterCard au depus cereri in vederea obtinerii exceptarii individuale - pentru regulile si regulamentele aplicabile membrilor lor - de la prevederile din Legea concurentei", se mai arata in comunicatul Consiliului Concurentei.

De asemenea, institutia precizeaza ca legea interzice orice intelegeri intre agentii economici sau asociatii de agenti economici, care au ca obiect sau ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca.