Gazele de sist: Chevron continua campania de informare a localnicilor din Vaslui

Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 17:20
2332 citiri
Gazele de sist: Chevron continua campania de informare a localnicilor din Vaslui

Chevron va continua campania de informare a localnicilor din comunele Pungesti, Bacesti si Puiesti din judetul Vaslui cu privire la explorarea gazelor de sist, se arata intr-un comunicat al companiei americane.

"Chevron isi mentine angajamentul de a coopera indeaproape cu comunitatile locale pentru a explica beneficiile gazelor naturale din argilite. Ca parte a acestui angajament, Chevron Romania continua sesiunile de informare in comunitatile locale Pungesti, Bacesti si Puiesti, pentru a raspunde preocuparilor cu privire la activitatile de explorare pe care intentioneaza sa le conduca in judetul Vaslui. Aceasta actiune face parte din programul de informare pe care Chevron l-a desfasurat in regiune incepand cu luna februarie 2013 si care a mai cuprins intalniri de prezentare a proiectelor la nivelul comunitatilor si consultari publice', se arata in comunicat.

Oficialii companiei sustin ca "forajul de explorare implica exclusiv utilizarea tehnologiilor conventionale, similare celor folosite in alte operatiuni desfasurate de industria de petrol si gaze din Romania'.

In comunicat se mai arata ca Chevron a obtinut permisele de mediu si aprobarile necesare demararii activitatilor de explorare in Pungesti la inceputul lunii octombrie 2013.

"Gazul natural din argilite reprezinta o oportunitate pentru asigurarea securitatii energetice si cresterii economice a Romaniei si pentru sprijinirea dezvoltarii comunitatilor locale. Operatiunile de explorare si dezvoltare a resurselor de gaze naturale din argilite se pot desfasura in siguranta si cu grija fata de mediul inconjurator, folosind tehnologii si metode consacrate", mai precizeaza comunicatul Chevron.

In comuna Pungesti, locul unde Chevron urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist si unde au inceput protestele la mijlocul lunii octombrie, s-a format un curent impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist. Oamenii care fac parte din aceasta miscare, localnici din zona si militanti ecologisti, spun ca nu vor permite Chevron sa patrunda pe teren pentru a instala sonda de explorare.

In urma protestelor de la Pungesti, Chevron a anuntat ca suspenda orice activitate in zona. Intre timp, consilierii locali din comuna Pungesti au votat in unanimitate o hotarare privind organizarea unui referendum local pe tema gazelor de sist si o decizie prin care interzic explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei. Ambele decizii au fost atacate la instanta de contencios administrativ de catre Institutia Prefectului Judetului Vaslui.

Chevron, a doua mare companie petroliera americana, are acorduri de concesiune pentru trei perimetre petrolifere in judetul Constanta si unul in apropiere de Barlad, in judetul Vaslui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Chevron gaze sist Romania, #compania Chevron, #gaze sist Chevron , #Comunicatiile