CE a primit mai multe plangeri de la banci, cu privire la OUG 50

Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 18:28
1443 citiri
CE a primit mai multe plangeri de la banci, cu privire la OUG 50

Comisia Europeana (CE) a primit mai multe plangeri de la institutii bancare si nebancare din Romania, deoarece prevederile articolului 95 din OUG 50 ar avea implicatii privind "principiul retroactivitatii", fiind in neconcordanta cu prevederile directivei 48/2008, a anuntat luni ANPC, relateaza NewsIn.

"Comisia a mentionat ca a primit mai multe plangeri de la institutii bancare si nebancare romane care sustin ca prevederile articolului 95 din OUG 50/2010, raportate la prevederile articolului 30 din Directiva 2008/48/CE, ar avea implicatii in ceea ce priveste principiul retroactivitatii si ar determina neconcordante cu prevederile Directivei", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru protectia Consumatorului (ANPC).

Delegatia romana condusa de Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) s-a intalnit in 9 noiembrie, la Bruxelles, cu reprezentanti ai Comisiei Europene pentru a clarifica aspecte referitoare la articolul 95 din OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Conform articolului 95, prevederile Ordonantei se aplica si contractelor in curs de derulare, fapt considerat de catre reprezentantii mediului bancar a fi neconform cu prevederile articolul 30, paragraf (1) din directiva 2008/48/CE. Articolul 30, paragraf (1) precizeaza ca Directiva nu se aplica acelor "contracte de credit existente la data intrarii in vigoare a masurilor nationale de punere in aplicare".

Presedintele ANPC a sustinut ca prin OUG 50/2010 se urmareste realizarea intr-un mod transparent a contractelor de credit, clarificarea drepturilor si obligatiilor partilor, normalizarea relatiei dintre clienti si banci, tinand cont de istoricul pe care aceasta il are, dar si incurajarea concurentei pe piata bancara.

"Comisia a afirmat ca intelege intentiile autoritatilor romane si doreste sa gaseasca, impreuna cu acestea, o solutie care sa asigure echilibrul intre drepturile si obligatiile partilor, precizand ca va lua in calcul discutiile avute si va veni cu propuneri care ar putea conduce la obtinerea unui rezultat pozitiv.

Ambele parti s-au aratat deschise in vederea continuarii dialogului pentru gasirea unei solutii optime", se arata in comunicat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ce, #institutii, #nebancare, #oug 50 , #Comunicatiile