CC: Anuntarea anticipata a majorarilor de preturi poate incalca legea concurentei

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 15:25
1277 citiri
CC: Anuntarea anticipata a majorarilor de preturi poate incalca legea concurentei

Consiliul Concurentei (CC) atrage atentia asociatiilor de agenti economici ca anticiparea unui anumit pret ce ar trebui practicat de catre o societate si anuntarea acestuia in piata poate intra sub incidenta prevederilor Legii Concurentei, potrivit unui comunicat emis marti de institutie, relateaza NewsIn.

Autoritatea de Concurenta sustine principiile economiei de piata si, ca urmare, preturile trebuie sa fie rezultatul cererii si ofertei, si nu rezultatul unor intelegeri intre agenti economici, se arata in comunicat.

"O asociatie poate fi considerata raspunzatoare de incalcarea regulilor de concurenta atunci cand deciziile, recomandarile sau orice alta activitate intreprinsa de aceasta conduc la restrictionarea concurentei.

Fara a contesta rolul asociatiilor de agenti economici in dezvoltarea unui anumit sector al economiei, atragem atentia inca o data asupra faptului ca o recomandare a unei asociatii referitoare la majorari de preturi comune pentru toti membrii poate constitui, in anumite conditii, o practica anticoncurentiala", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Consiliul Concurentei precizeaza ca asociatiile de agenti economici actioneaza in mod benefic atat pentru membrii sai, cat si pentru consumatori, informandu-i despre evolutiile industriei, fixand standarde benefice pentru produsele sau serviciile oferite de membrii asociati, militand pentru imbunatatirea calitatii si sigurantei produselor.

Autoritatea de Concurenta recomanda ca in cadrul intalnirilor asociatiilor sa se evite schimbul de informatii sensibile, in special referitoare la preturi, deoarece acestea pot constitui o intelegere anticoncurentiala ce va fi sanctionata de Consiliul Concurentei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cc, # lege, # concurenta, # preturi , #Comunicatiile