Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bush pune punct interceptarii comunicatiilor fara mandat judiciar

Bush pune punct interceptarii comunicatiilor fara mandat judiciar

Presedintele american George W. Bush a decis sa nu mai prelungeasca programul de spionare fara mandat judiciar a comunicatiilor suspectilor de terorism pe teritoriul Statelor Unite, a anuntat miercuri procurorul general al SUA, Alberto Gonzales, relateaza Reuters si AFP.

Guvernul american a anuntat ca programul interceptarilor fara mandat din partea justitiei - autorizat de presedintele Bush pentru a lupta impotriva terorismului, dar care era contestat de catre aparatorii libertatilor cetatenesti - se va desfasura de acum inainte sub controlul unui tribunal special.

Acest program, instituit dupa atentatele din 11 septembrie 2001, permitea agentiei de spionaj NSA sa supravegheze fara mandat din partea justitiei comunicatiile telefonice si electronice dintre Statele Unite si strainatate.

Gonzales a spus ca monitorizarea electronica va trebui aprobata de o instanta secreta, dar independenta, asa cum democratii din Congres si alti critici ai programului cer de mai mult de un an.

In pofida protestelor si procedurilor judiciare demarate dupa ce presa a dezvaluit existenta acestui program, in decembrie 2005, administratia americana a sustinut ca programul este legal si vital in acelasi timp pentru securitatea tarii.

Intr-o scrisoare adresata miercuri Comisiei pentru Afaceri Judiciare a Senatului, prezidata acum un ales democrat, Patrick Leahy, secretarul Departamentului Justitiei, Alberto Gonzales, a anuntat ca a fost incheiata o intelegere, saptamana trecuta, cu Tribunalul pentru Supravegherea Informatiilor Externe (Foreign Intelligence Surveillance Court). Acest tribunal, creat in 1978, prin Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), se ocupa cu aplicarea regulilor emise de Congres in materie de interceptare a convorbirilor telefonice.

In 10 ianuarie, unul dintre cei 11 judecatori ai instantei a emis mai multe decizii prin care "autoriza guvernul sa supravegheze comunicatiile internationale initiate de pe teritoriul Statelor Unite sau avand ca destinatar Statele Unite, daca exista un motiv intemeiat de a suspecta ca unul dintre interlocutori este un membru sau un agent al-Qaida sau al unei organizatii teroriste asociate", a precizat Gonzales.

In consecinta, presedintele Bush, care trebuia sa prelungeasca programul ascultarilor NSA la fiecare 45 de zile, nu va mai semna o noua autorizatie la expirarea actualei perioade, iar toate interceptarile vor trebui de acum inainte sa fie "supuse aprobarii" tribunalului, a explicat procurorul general.

Leahy a salutat aceasta decizie. "Trebuie sa efectuam orice monitorizare necesara pentru a impiedica actele de terorism, dar putem si trebuie sa o facem intr-un mod care sa tina cont de protejarea drepturilor fundamentale ale tuturor americanilor, inclusiv dreptul la viata privata", a declarat Leahy intr-un comunicat.

Cateva zeci de plangeri au fost depuse in decurs de un an impotriva guvernului si a operatorilor de telefonie suspectati ca au colaborat cu NSA.

In august, un judecator federal a ordonat oprirea programului de punere sub ascultare, reprosandu-i presedintelui ca nu a resprectat prevederile FISA. Decizia judecatorului a fost suspendata pe durata unei proceduri in apel.

"Aflata sub presiune, administratia Bush a recunoscut ca puterea judiciara trebuie sa aiba un cuvant de spus in privinta spionarii americanilor de catre NSA", a comentat Melissa Goodman, avocata a ACLU, o puternica organizatie de aparare a drepturilor civile care a initiat mai multe plangeri.

"Din pacate, in continuare nu avem suficiente informatii despre ceea ce se intampla. Bush nu a facut decat sa transfere programul catre un tribunal absolut secret", a adaugat ea.

Intr-adevar, guvernul nu a precizat modalitatile de control, elaborate dupa doi ani de activitate si clasificate ca secret militar, refuzand sa spuna in special daca deciziile judecatorilor se vor referi la proceduri individuale sau vor permite ascultarile intr-un cadru mai general.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, a explicat ca este vorba despre "acelasi program", care va continua insa sub o alta autoritate legala, oferind aceeasi flexibilitate si raspunzand in acelasi timp "obiectiilor politice" ridicate in privinta acestui program.

Scrisoarea lui Gonzales adresata Congresului intervine cu o zi inainte ca procurorul general al SUA sa compara in fata Comisiei pentru Afaceri Judiciare a Senatului, unde democratii aflati acum la putere urmau sa-i puna intrebari despre programul NSA.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 973 ori