BNR scade dobanda si pluseaza cu reducerea rezervelor minime la lei si valuta

Marti, 30 Iunie 2009, ora 15:49
2165 citiri
BNR scade dobanda si pluseaza cu reducerea rezervelor minime la lei si valuta

Consiliul de administratie al bancii centrale a surprins piata prin decizia de a scadea rezervele minime obligatorii atat la lei cat si la valuta, pe langa reducerea dobanzii cheie, ceea ce va pune la dispozitia bancilor noi lichiditati, in conditiile restrangerii accesului la finantari externe, informeaza NewsIn.

In urma deciziei de marti, dobanda de politica monetara revine la nivelul in vigoare in perioada februarie-martie 2008, cand BNR era, insa, intr-un ciclu de inasprire a politicii monetare. De la inceputul lui 2009, BNR a coborat dobanda cheie cu 1,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 9%.

De asemenea, in urma deciziei, scad automat, incepand din 1 iulie, si dobanzile la facilitatea de credit (lombard), de la 13,5% la 13% pe an, si la facilitatea de depozit de la 5,5% la 5%, in conditiile in care acestea sunt fixate la plus/minus 4 puncte procentuale fata de dobanda cheie.

Daca decizia de reducere a dobanzii de politica monetara de la 9,5% la 9% - pe care banca centrala o percepe bancilor la injectiile de lichiditate in piata prin operatiuni repo - era asteptata, scaderea simultana a rezervelor minime obligatorii la lei si valuta a surprins, unii analistii mizand fie pe o miscare mai prudenta, de diminuare pe un singur palier, fie pe o mentinere a nivelului actual.

Scaderea dobanzii cheie era necesara, potrivit economistilor, in urma deteriorarii peste asteptari a mediului economic in primul trimestru. Produsul intern brut al Romaniei a scazut in primul trimestru cu 6,2% fata de perioada similara din 2008, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica.

In urma deciziei de marti, rezervele minime obligatorii scad la resursele in lei si valuta atrase de banci cu scadenta reziduala sub doi ani si la cele cu scadenta peste doi ani, dar care au clauza de rambursare anticipata. Pentru finantarile atrase cu scadenta peste doi ani fara clauze de rambursare anticipata, nivelul RMO este zero atat la lei, cat si la valuta.

Banca centrala plateste in prezent bancilor, la rezervele minime constituite, dobanzi anuale de 5,11% la lei, 2,67% la euro si 1,07% la dolari. Pe langa deciziile legate de dobanda si rezerve minime, banca centrala a anuntat ca va continua sa utilizeze activ operatiunile de piata "in vederea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar".

"Banca Nationala a Romaniei va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se mai spune in comunicatul institutiei.

 

#bnr, #dobanda, #rmo , #Comunicatiile