Banca libaneza BLOM ar putea prelua Misr Romanian Bank

Luni, 29 August 2005, ora 01:23
1071 citiri

Misr Romanian Bank, ai carei actionari principali intentioneaza sa vanda pachetul de control, a anuntat ca banca centrala din Egipt a autorizat banca libaneza BLOM sa inceapa procedurile de evaluare. O publicatie egipteana a anuntat, in urma cu o saptamana, ca BLOM a facut o oferta de cumparare a bancii romanesti. BLOM a aratat ca analizeaza posibilitatea de a patrunde pe piata egipteana, dar ca numirea ca partener a Misr Romanian este prematura.

Banca de stat Banque Misr si alti actionari intentioneaza sa vanda pachetul majoritar de actiuni detinut la Misr Romanian Bank, dar un oficial al bancii egiptene a declarat ca pana acum s-au primit doar solicitari neoficiale, informeaza Mediafax. Banque Misr si fonduri egiptene de investitii detin o participatie de 51% la Misr Romania, iar restul de 49% din actiuni se afla in proprietatea bancilor romane.

"Banca noastra a primit o scrisoare din partea bancii centrale a Egiptului, datata 27 iulie 2005, care autorizeaza BLOM sa inceapa procedurile de evaluare a bancii", se arata intr-un comunicat al Misr Romanian Bank, care nu a oferit alte detalii.

Banca libaneza BLOM detinea, in 2004, depozite de 8,59 miliarde de dolari.

Misr Romanian Bank, cu filiale in Egipt si Romania, ofera servicii comerciale si de retail bancar, cum ar fi finantari de proiecte si acordarea de credite personale. Banca detinea, la sfarsitul lui martie 2005, active totale in valoare de 3,7 miliarde de lire egiptene (641 de milioane de dolari). Actiunile bancii sunt listate la Bursa de valori mobiliare din Egipt, dar nu sunt tranzactionate. Guvernul egiptean a relansat, anul trecut, un program de privatizare care include vanzarea participatiei detinute de stat in cadrul bancilor.

Banca libaneza BLOM detinea, in 2004, depozite de 8,59 miliarde de dolari, potrivit site-ului bancii. The Banker, Euromoney si Global Finance au declarat BLOM, ca fiind cea mai buna banca din Liban, in 2004.

Averea