AVAS n-a privatizat Avioane Craiova in 3 ani si cere ajutor de stat

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 11:20
1086 citiri
AVAS n-a privatizat Avioane Craiova in 3 ani si cere ajutor de stat

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va realiza in perioada urmatoare in regim de maxima urgenta, in baza consultarilor cu reprezentantii Comisiei Europene, o noua strategie de vanzare a societatii Avioane Craiova SA, potrivit unui comunicat emis vineri de autoritate.

"Noua strategie va cauta sa gaseasca metoda optima de valorificare si sa creeze cadrul necesar pentru ca aceasta sa se realizeze cu succes. Totodata, strategia va include si solicitarea unui ajutor de stat pentru societate, in conditiile in care acesta va fi aprobat de catre Comisia Europeana", se arata in comunicatul AVAS.

Autoritatea a luat aceasta decizie ca urmare a faptului ca vineri, 31 iulie 2009, valabilitatea ofertei de privatizare pentru S.C. Avioane Craiova S.A. a expirat, fara ca AVAS si Alenia Aeronautica sa ajunga la o intelegere pentru finalizarea tranzactiei. In acelasi timp, prin HG 763 / 2009 AVAS a fost mandatata sa continue procesul de privatizare a S.C. Avioane Craiova S.A., in numele si pentru Ministerul Economie, pana la data de 14 octombrie 2009.

Din analiza ofertei finale imbunatatite si irevocabile, Comisia de negociere a constatat ca solicitarile cuprinse in aceasta exced cadrul legal in vigoare in materia privatizarii precum si prevederile Dosarului de prezentare, astfel incat a fost intocmit un Memorandum care a fost supus analizei si aprobarii Guvernului Romaniei. Acest Memorandum propunea emiterea unei legi speciale pentru finalizarea privatizarii Avioane Craiova, in conditiile ofertei depuse de Alenia Aeronautica SpA.

Guvernul Romaniei a respins Memorandumul prezentat pe motiv ca exista deja un cadru legislativ in vigoare in materia privatizarii care trebuie respectat, fapt care a pus AVAS in imposibilitatea de a avea temeiul legal pentru a mai prelungi valabilitatea ofertei de vanzare.

Unele dintre solicitarile cuprinse in oferta finala imbunatatita si irevocabila depusa de Alenia Aeronautica exced cadrul legal, referindu-se la anularea datoriilor istorice ale statului roman si preluarea de catre stat a cheltuielilor de disponibilizare a salariatilor. O posibila anulare a datoriilor istorice ale statului roman si preluarea de catre stat a cheltuielilor de disponibilizare a salariatilor trebuie anuntata tuturor potentialilor ofertanti, prin Dosarul de prezentare, iar AVAS trebuie sa obtina, in urma unei notificari, avizul favorabil al CE.

Prima lansare la privatizare a societatii a avut loc in 14 septembrie 2006, de catre Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), prin Oficiul pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie, (OPSPI, care a fost comasat de la 1 ianuarie 2007 cu AVAS), insa nu a putut fi incheiata, cu investitorul Aero Vodochody, din Cehia. AVAS a relansat apoi la privatizare Avioane Craiova in februarie 2008.

Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
#avioane craiova, #avas, #ajutor de stat, #privatizare , #Comunicatiile