ARM: Lucrarile la microhidrocentralele din Arges nu respecta legea

Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 12:11
1940 citiri
ARM: Lucrarile la microhidrocentralele din Arges nu respecta legea

Asociatia Romana de Mediu (ARM) sustine ca lucrarile la microhidrocentralele de langa Transfagarasan nu respecta legea, in conditiile in care constructiile ridicate chiar in albia raurilor Capra si Otic au afectat mediul, mai ales ca este vorba despre o arie protejata, informeaza NewsIn.

"Cele zece microhidrocentrale se realizeaza intr-o arie protejata incadrata in reteaua Natura 2000 ca sit de importanta comunitara (ROSCI0112)", se arata intr-un comunicat transmis duminica de asociatie.

Asociatia isi exprima ingrijorarea cu privire la modul in care se executa lucrarile pentru realizarea unei salbe de microhidrocentrale pe raurile Capra, Buda si Otic, judetul Arges, amonte de lacul de acumulare Vidraru.

Potrivit ARM, o echipa de experti din cadrul asociatiei a vizitat santierul unde se construiesc aceste microhidrocentrale pentru a analiza daca se respecta normele nationale si comunitare de mediu. Acestia au constatat ca pe paraul Otic a fost instalata deja conducta prin care va trece apa necesara microhidrocentralelor. Totodata, pe raul Buda nu au demarat lucrarile, in timp ce pe raul Capra lucrarile sunt in plina desfasurare.

"Cele mai mari probleme din punct de vedere al respectarii legislatiei de mediu sunt cele legate de activitatile desfasurate direct in albia minora a raurilor (unde au fost amplasate, de regula, conductele de apa pentru microhidrocentrale).

S-a putut constata ca lucrarile au dus la afectarea grava a ecosistemului acvatic, ca urmare a cantitatilor mari de materii in suspensie, a utilizarii de materiale explozive pentru derocari si executarii lucrarilor cu utilaje si echipamente direct in albia raurilor.

S-a constatat, de asemenea, si degradarea malurilor, afectarea zonelor de reproducere a pastravului si posibile probleme in asigurarea debitului apei necesare mentinerii ecosistemului, avand in vedere ca sunt folosite conducte de peste 0,7-1,2 metri in diametru", se mai spune in comunicat.

Asociatia Romana de Mediu a solicitat deja autoritatilor competente subordonate Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si Administratiei Nationale "Apele Romane", documentele in baza carora s-au eliberat avizele si acordurile care au permis executia acestor lucrari. Expertii ARM 1998 vor analiza modul in care a fost respectata legislatia la emiterea avizelor de construire, cat si in perioada de implementare a proiectului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#microhidrocentrale, #lucrari microhidrocenrale transfagarasan, #arm, #mediu , #Comunicatiile