Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania adera la Carta Europeana pentru Intreprinderile Mici

Romania adera la Carta Europeana pentru Intreprinderile Mici
Ministrul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie, Silvia Ciornei, a participat la Conferinta CC BEST de la Maribor - Slovenia, unde s-a semnat Declaratia privind interesul statelor candidate la Uniunea Europeana de a a Ministrul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie, Silvia Ciornei, a participat la Conferinta CC BEST de la Maribor - Slovenia, unde s-a semnat Declaratia privind interesul statelor candidate la Uniunea Europeana de a adopta Carta Europeana pentru Intreprinderile Mici, inclusiv la procesul de raportare asupra progreselor in implementarea prevederilor acestui document.

Reprezentantii Comisiei Europene considera ca, prin adoptarea acestei Carte de catre statele candidate la aderarea la UE, acestea isi vor putea adapta politica pentru sectorul intreprinderilor mici la prevederile si practicile europene, urmand sa participe efectiv la elaborarea rapoartelor si schimburile de experienta care se realizeaza in acest domeniu.

Carta Europeana pentru Intreprinderile Mici a fost adoptata de tarile membre ale UE pe 13 iunie 2000, in cadrul Consiliului General al Afacerilor, ca o consecinta a recunoasterii, de catre guvernele din fiecare stat, a importantei pe care o au intreprinderile mici in economia europeana.

Ulterior, Carta a fost acceptata de Consiliul European de la Fereira din 19-20 iunie 2000, fiind considerata un document-cheie al politicii intreprinderii, care face parte din acquis-ul european in domeniu.

Carta cuprinde principiile de baza si directiile de actiune pentru incurajarea dezvoltarii intreprinderilor mici. Anual, Comisia Europeana prezinta, in cadrul reuniunilor Consiliului European organizate in primavara, un raport intocmit in care sunt prezentate progresele inregistrate de statele membre si in negocierile de aderare pe cele zece directii de actiune ale Cartei:

# educatie si instruire in spirit antreprenorial
# initierea mai rapida si mai putin costisitoare a afacerilor
# legislatie si reglementari mai bune
# asigurarea unei oferte de pregatire profesionala adaptata nevoilor intreprinderilor mici
# imbunatatirea accesului on-line in comunicarea intre autoritati publice si intreprinderi mici
# extinderea pe multiple piete
# fiscalitate si alte aspecte financiare
# consolidarea capacitatilor tehnologice ale intreprinderilor mici
# utilizarea modelelor e-business de succes si asigurarea unei asistente de calitate pentru intreprinderile mici
# dezvoltarea unei reprezentari mai puternice si mai eficiente a intereselor intreprinderilor mici pe plan national si la nivelul UE.

Pana in prezent, Comisia Europeana a redactat si adoptat 2 rapoarte, din care ultimul a fost realizat pentru anul 2001 si a fost prezentat Consiliului European la summit-ul de la Barcelona din luna martie 2002.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1619 ori