Aero Vodochody dorea prelungirea termenului de valabilitate al ofertei de vanzare a Avioane Craiova

Marti, 30 Septembrie 2008, ora 11:55
1593 citiri
Aero Vodochody dorea prelungirea termenului de valabilitate al ofertei de vanzare a Avioane Craiova

Aero Vodochody era interesata de prelungirea termenului de valabilitate al ofertei de vanzare a Avioane Craiova, care ar fi reprezentat una dintre posibilitatile pe care AVAS ar fi putut sa o ia in consideratie, sustine compania ceha intr-un comunicat de presa. "Desi am folosit toate oportunitatile pentru a ne exprima punctul de vedere si fundamentele planului nostru de afaceri, propunerile noastre, sustinute de experienta bogata pe care o avem atat in producta aerospatala cat si in procesul de revitalizare a companiilor dupa achizitionare, nu au fost acceptate si regretam acest lucru", a continuat Igor Hulak, presedintele Aero Vodochody, se arata in comunicatul transmit agentiei NewsIn.


Reactia vine dupa ce luni negocierile dintre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Aero Vodochody pentru privatizarea Avioane Craiova au esuat, iar societatea craioveana va  fi relansata de urgenta la privatizare.


Potrivit Autoritatii, constructorul ceh de aeronave a dorit inserarea unor clauze contractuale care au excedat cadrul legal existent si oferta AVAS si nu au putut fi luate in considere de Autoritate.


La randul sau, reprezentantii Aero sustin ca in timpul negocierilor nu au cerut niciodata nimic care sa fie in contradictie cu legile in exercitiu sau cu procedurile licitatiei. "Propunerile Aero Vodochody au fost intotdeauna in conformitate cu prevederile legii privatizarii in Romania si cu practica standard internationala in domeniul tranzactiilor privind achizitiile. Cererile legitime ale companiei nu pot fi considerate sub nici o forma o incalcare a vreunei norme democratice a starii sau a economiei de piata", se precizeaza in comunicatul Aero Vodochody.


Reprezentantii companiei sustin ca garantiile intre data semnarii contractului si data transferului dreptului de proprietate reprezinta elemente standard in continutul unui contract de achizitii, chiar si  in cazul vanzarii unei companii profitabile.


Acestia mai spun ca existenta contractului, ca parte a caietului de sarcini inca de la inceputul licitatiei, reprezinta o declaratie incorecta.


"Caietul de sarcini include propuneri pentru contractul care urmeaza a fi negociat. Si Aero Vodochody a negociat intens",  se arata in pozitia companiei cehe.


Aero Vodochody este de asemenea interesata de licitatia pentru IAR Ghimbav si isi exprima speranta ca rezultatele negocierilor pentru Avioane Craiova nu vor influenta participarea la o alta licitatie in Romania si ca "oferta Aero va fi evaluata la adevarata valoare alaturi de ofertele celorlalte companii. ", se precizeaza in acelasi comunicat.


Decizia AVAS  de a relua privatizarea Avioane Craiova a fost luata ca urmare a expirarii termenului de valabilitate a ofertei pentru SC Avioane Craiova S.A., fara ca Aero Vodochody sa fii acceptat clauzele contractuale propuse de Autoritate, potrivit comunicatul institutiei, emis luni.


AVAS preciza ca toate informatiile despre starea societatii precum si contractul de vanzare - cumparare au fost parte a caietului de sarcini si au fost cunoscute si acceptate de ofertant inca de la inscrierea in cursa pentru privatizare.


Potrivit Autoritatii, constructorul ceh de aeronave a dorit inserarea unor clauze contractuale care au excedat cadrul legal existent si oferta AVAS si nu au putut fi luate in considere de Autoritate.


Aero Vodochody dorea garantarea de catre statul roman ca, intre data semnarii contractului si data transferului dreptului de proprietate, Avioane Craiova SA nu va intra in faliment si realizarea de catre AVAS, intre data semnarii si data finalizarii, a unui program de restructurare, cu disponibilizari colective de personal.


De asemena compania ceha dorea despagubiri pentru ceea ce va gasi in societate care sa mearga pana la 50% din pretul oferit.


"Din aceste motive tranzactia nu a putut fi finalizata in interiorul termenului de valabilitate a ofertei. AVAS va lua toate masurile pentru ca societatea sa nu fie afectata de aceasta situatie si va demara in regim de urgenta reluarea procesului de privatizare", se mai arata in comunicatul AVAS.


Investitorul ceh AERO Vodochody  a depus o oferta de 16,32 milioane euro, formata din pretul pachetului de actiuni in valoare de 4,11 milioane euro; investitii pentru dezvoltarea societatii in valoare de 8,88 milioane euro pe o perioada de cinci ani; capital de lucru in valoare de 3,3 milioane euro, in primele sase luni de la transferul dreptului de proprietate si investitii de mediu de 30.000 euro in primul an.