Trimisii statului roman in Italia sunt acuzati de subminarea economiei Romaniei

Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 20:16
8418 citiri
Trimisii statului roman in Italia sunt acuzati de subminarea economiei Romaniei
Foto:Consulatul General al Romaniei la Milano

Camera de Comert a Romaniei in Italia solicita, printr-o scrisoare deschisa, retragerea atasatilor economici romani din Italia, "pentru subminarea economiei Romaniei prin neimplicare".

"Camera de Comert a Romaniei in Italia (CCIRO Italia) a avut ca scop, inca de la infiintare, promovarea intereselor economice ale Romaniei in Italia si incurajarea investitiilor intre cele doua tari. Dupa patru ani de la infiintare, am decis sa facem publice concluziile legate de colaborarea cu institutiile romanesti din Italia, care teoretic ar trebui sa aiba aceleasi scopuri: promovarea intereselor economice ale Romaniei si ale intreprinzatorilor romani.

Concluzia noastra este ca atasatii economici ai Romaniei in Italia fac orice, numai ceea ce presupune aceasta functie nu. Dimpotriva, activitatea CCIRO Italia, foarte intensa in Italia si Romania, a deranjat acesti functionari care dorm in post si nu numai ca nu am primit niciun sprijin, dar am fost mereu sabotati de cei care ar fi trebuit sa ne ajute", se mentioneaza in scrisoarea deschisa adresata premierului Mihai Tudose si presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

CCIRO solicita masuri urgente pentru "alungarea" atasatilor, deoarece nu promoveaza Romania si interesele statului roman.

"Cerem institutiilor abilitate, din cadrul Guvernului Romaniei, masuri urgente pentru alungarea de la posturile 'caldute' a atasatilor economici ai Romaniei din Italia pentru subminarea economiei Romaniei prin neimplicare: atasatii economici nu promoveaza Romania si interesele statului roman.

Nu cunosc nici macar politicile si programele Guvernului Romaniei pentru atragerea investitorilor straini. Nu mai vorbim de programe si facilitati pentru reintoarcerea investitorilor romani din diaspora: niciun om de afaceri roman din Italia din cei 46.000 inregistrati nu a fost vreodata invitat sa investeasca in Romania, sa contribuie cu resurse sau cunostinte la misiunea de dezvoltare a relatiilor economice dintre cele doua tari, asa cum a facut mereu CCIRO Italia", sustin reprezentantii Camerei de Comert a Romaniei in Italia.

Acestia subliniaza ca romanii din Italia ar trebui sa fi fost informati prin activitati si actiuni specifice de catre atasatii economici despre programul Start-up National si Start-up Diaspora, insa acestia nu au facut nimic in aceasta perioada.

"Atasatii economici din Italia sunt activi doar in preajma scaderii mandatului, preocuparile lor fiind doar sa incaseze salariul si eventual sa faca lobby pentru firme multinationale, ceea ce nu intra in atributiile lor", precizeaza reprezentantii CCIRO.

In acest context, ei cer retragerea de la post a lui Adrian Georgescu, fost atasat economic, actualmente in functia de consul general al Romaniei la Milano, care, cu ocazia Expozitiei Mondiale de la Milano, nu a organizat nicio activitate de promovare pe toata durata expozitiei, in comparatie cu alte tari in pavilioanele carora atasatii economici organizau si 2-3 evenimente pe zi.

#consul Romania Milano, #scandal atasati economic Italia , #Comert