Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Schimburile comerciale romano - bulgare ar putea depasi anul acesta 1,6 mld euro

Schimburile comerciale romano - bulgare ar putea depasi anul acesta 1,6 mld euro

Consilierul economic al Romaniei la Sofia estimeaza pentru acest an o crestere de peste 1,6 miliarde euro a comertului dintre firmele romanesti si cele bulgaresti, fata de mai putin de un miliard euro, cat s-a inregistrat la finele anului 2005.

Aderarea Romaniei si Bulgariei  la UE a contribuit la majorarea cu 20-30% a schimburilor bilaterale, in prezent balanta fiind in avantajul partii romane, s-a aratat i n cadrul unor discutii intre presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), Ion Pargaru si omologul sau de la Sofia, Georgi Tchernev.


De asemenea, in timpul discutiilor s-a abordat si problema reducerii taxei de trecere a podului Giurgiu-Ruse, "ce afecteaza circulatia bunurilor si cetatenilor care tranziteaza Dunarea". In consecinta, participantii au lansat ideea initierii unei campanii de lobby a cercurilor de afaceri, astfel incat subiectul sa fie supus analizei cabinetelor din cele doua tari, se precizeaza in comunicat.


Totodata, la sugestia CCI Sofia, Camerele din Bucuresti si din Ruse si-au propus sa constituie o retea pentru asigurarea unui schimb fluent de informatii care sa faciliteze colaborarea economica bilaterala si conlucrarea pentru accesarea fondurilor europene, inclusiv in domeniul cooperarii interregionale.

Ca sectoare prioritare au fost identificate: protectia mediului, energia, asigurarea suportului pentru incurajarea inovatiilor, a dialogului social, a transporturilor si logisticii si dezvoltarea resurselor umane.


De asemenea, turismul va beneficia de o atentie speciala, se mai arata in comunicat.


In Romania sunt inregistrate un numar de 608 societati mixte romano-bulgare, cu un capital total investit de 11.2 mil. dolari, cu o pondere de 0,07%, Bulgaria ocupand locul 42 in randul investitorilor straini prezenti in tara noastra, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Investitiile romane in Bulgaria se ridica la circa 10 mil. dolari, prin 36 de societati mixte si reprezentante romanesti, din care noua au capital romanesc 100%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1083 ori