Scadere in industrie si constructii, stabilitate in comert si servicii

Miercuri, 28 Ianuarie 2009, ora 10:26
1624 citiri
Scadere in industrie si constructii, stabilitate in comert si servicii

Managerii firmelor romanesti estimeaza reducerea productiei si a numarului de angajati in industrie si constructii in perioada ianuarie-martie 2009, dar si o activitate stabila in comert si servicii, desi preturile ar urma sa creasca, arata ancheta de conjunctura a Statisticii.

Trei din zece manageri din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -17%), pe fondul unei diminuari semnificative a contractelor si comenzilor din ultimele trei luni, atat pentru piata interna cat si pentru piata externa, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Managerii anticipeaza o tendinta negativa si in ce priveste numarul de salariati, soldul conjunctural fiind de -21% pe total industrie prelucratoare, in timp ce pentru preturile produselor industriale acestia prognozeaza o tendinta de crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +27%).

Managerii firmelor din constructii se asteapta ca in urmatoarele trei luni acest sector sa fie afectat de scaderi in ce priveste volumul productiei (sold conjunctural -33%), stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural -26%), precum si personalul angajat atat pe total (sold conjunctural –28%), cat si pe grupe de marime a companiilor.

Actorii economici estimeaza, insa, o crestere a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +24%).

Stabilitate in comert, crestere in servicii

Pentru perioada ianuarie - martie 2009, managerii din comertul cu amanuntul au asteptari pesimiste privind evolutia acestui domeniu, ca urmare a contextului economic international, caracterizat de incertitudini referitoare la dezvoltarea economica viitoare.

Situatia economica, pe total activitate, inregistreaza un sold conjunctural de +7% in ianuarie 2009 fata de +5% inregistrat in luna decembrie 2008, iar volumul total al vanzarilor de marfuri isi mentine tendinta semnalata in luna anterioara (sold conjunctural +26%), potrivit INS.

Totodata, angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural +2%), precum si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +20%).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, la un sold conjunctural de +10%, usor mai scazuta decat aprecierea din decembrie 2008 (sold conjunctural +13%). Conform estimarilor din luna ianuarie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de stabilitate pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +4%).

Managerii estimeaza, de asemenea, ca in urmatoarele trei luni, va avea loc si o stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +6%).

In plus, ei sunt de parere ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +25%).

"Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.236 agenti economici), constructiilor (1.394), comertului cu amanuntul (2.157) si serviciilor (2.056). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector", se precizeaza in comunicatul Statisticii.

Sursa: Bloombiz

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#comert, # constructii, # servicii, # industrie , #Comert