Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, tara europeana cu cele mai mari oportunitati pentru investitii in centre comerciale

Romania, tara europeana cu cele mai mari oportunitati pentru investitii in centre comerciale


Romania ocupa primul loc in topul destinatiilor europene cu oportunitati pentru investitorii in centre comerciale, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliare Savills.

Tara noastra este urmata, in ordine, de Polonia, Ungaria, Cehia si Austria.

Primul loc ocupat de Romania in acest top se datoreaza cresterii rapide a cheltuielilor de consum si a vanzarilor de retail. Se estimeaza ca vanzarile de retail vor inregistra in Romania, in urmatorii cinci ani, cresteri intre 6,1% si 6,2% pe an, potrivit Mediafax.

"Chiar daca economia Romaniei este volatila, legata puternic de cea a Greciei prin relatii comerciale si financiare, Guvernul a facut progrese bune in ceea ce priveste sistemul fiscal si prin scaderea deficitului bugetar in 2011. Rata somajului este relativ scazuta, de 7,4%, iar densitatea de centre comerciale este printre cele mai reduse din cele 16 piete analizate (84 mp/1.000 de locuitori), oferind astfel bune oportunitati de dezvoltare", se arata in studiu.

In acelasi timp, randamentul pe piata centrelor comerciale din Bucuresti este de 8,75%, cel mai mare dintre pietele analizate, dupa Dublin.

In toate tarile analizate, corectiile fiscale vor pune presiune pe cheltuieli, unele tari urmand sa fie mai putin afectate decat altele.

In studiul realizat de Savills se estimeaza ca, in urmatoarele 12 - 18 luni, consumul va fi modest.

"In ansamblu, vanzarile de retail vor incepe sa-si revina incepand cu 2014. In medie, se asteapta o crestere a vanzarilor de retail de 1,9% pe an pana in 2017 in tarile analizate", se mai arata in studiu.

Exceptie de la acest trend vor face alaturi de Romania, Polonia (4,2%) si Cehia (3,1%), potrivit estimarilor companiei de servicii imobiliare.

Germania, Marea Britanie, Franta, Norvegia si Suedia sunt destinatiile principale pentru investitorii in centre comerciale, in special datorita marimii pietelor, stabilitatii economice si consumului stabil.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3391 ori