Romania, pe locul 3 in UE dupa rata de crestere a comertului retail

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 14:41
1322 citiri
Romania, pe locul 3 in UE dupa rata de crestere a comertului retail

Romania este pe locul al treilea in UE intr-un top al celor mai puternice cresteri ale comertului retail in luna decembrie fata de luna similara din 2012, de 5,9%, depasita numai de evolutiile din Luxemburg si Polonia, fata de un avans modest, de 0,1%, la nivelul Uniunii Europene.

Comertul retail a scazut cu 1% in zona euro in luna decembrie fata de aceeasi perioada a anului anterior, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Eurostat, institutul de statistica al Comisiei Europene.

Sectorul retail s-a contractat in opt state UE si a crescut in alte 14, noteaza Eurostat.

Cele mai abrupte scaderi au fost inregistrate in Germania (-2,4%), Belgia (-1,9%) si Finlanda (-1,3%), iar cele mai puternice cresteri in Luxemburg (9,4%), Polonia (6,7%), Romania (5,9%) si Bulgaria (5,6%).

Fata de luna noiembrie, comertul cu amanuntul a scazut in decembrie cu 0,8% in UE, respectiv cu 1,6% in zona euro. Romania a inregistrat o crestere modesta, de 0,6%, potrivit datelor Eurostat.

Portugalia (-5,8%), Spania (-3,6%) si Germania (-2,5%) au raportat cele mai puternice contractii lunare ale sectorului retail in decembrie, la polul opus plasandu-se Marea Britanie (plus 2,6%), Malta (2%) si Irlanda (1,4%).

Datele Eurostat sunt ajustate sezonier si pentru variatia numarului de zile lucratoare.

#comert retail, #statistici Comisia Europeana, #comert cu amanuntul , #Comert