Romania, al doilea partener comercial al Moldovei dupa Rusia

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 12:40
1332 citiri
Romania, al doilea partener comercial al Moldovei dupa Rusia

Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si Republica Moldova a fost de 977 de milioane de dolari in anul 2012, cu aproximativ 27 de milioane mai mult (aproximativ 3%) decat in anul precedent, aceasta fiind o cifra record a comertului dintre cele doua state.

Exporturile romanesti in Republica Moldova au fost de 620 de milioane de dolari, in crestere cu 8%, ceea ce reprezinta 12% din volumul total al importurilor Republicii Moldova, potrivit Biroului National de Statistica de la Chisinau.

In acelasi timp, Romania a importat marfuri in valoare de aproape 357 de milioane de dolari, in scadere cu aproximativ 5%.

Aceste cifre nu includ insa exporturile in Romania din regiunea transnistreana a Republicii Moldova, astfel ca impreuna cu aceste date, volumul schimburilor comerciale ar fi mai mare.

Romania este al doilea partener comercial al Republicii Moldova, dupa Rusia (aproape 1,5 miliarde de dolari), fiind urmata de Ucraina (peste 700 de milioane de dolari) si Italia (530 de milioane).

Exporturile totale ale Republicii Moldova in 2012 au fost de 2,16 miliarde de dolari, in scadere cu 2,5%, in special din cauza reducerii exporturilor in tarile membre ale UE, cu peste 6%. In acelasi timp, Republica Moldova a importat marfuri in valoare de 5,2 miliarde de dolari, in crestere cu 0,4%.

#schimburi comerciale Moldova, #comert Moldova, #comert Romania Moldova , #Comert