Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Registrul Comertului va da informatii gratuit

Registrul Comertului va da informatii gratuit
Institutia se intoarce in subordinea Camerei de ComertInformatiile despre agentii economici furnizate de Registrul Comertului ar putea fi obtinute gratuit, daca institutia s-ar intoarce in ograda Camerelor de Comert, promit sefii acestora. Ei sunt dispusi sa renunte la taxele pentru informatii, mai cu seama ca acestea reprezinta sub 20% din totalul incasarilor Registrului. Recent, Consiliul National de Coordonare al coalitiei a convenit ca Registrul Comertului sa treaca la Camerele de Comert si Industrie, incepand cu ianuarie 2007, dupa cum sustin surse liberale citate de Mediafax.In 2003, veniturile Registrului Comertului insumau aproximativ 16 milioane euro. Anul trecut, incasarile institutiei au atins 20 milioane euro, mare parte din acestea datorandu-se taxelor aferente inmatricularii firmelor ori eliberarii de duplicate si extrase.

A"Expropriere fortataA"

Dupa mai bine de trei ani de cand Ministerul Justitiei a pus mana pe valoroasa institutie, disputele privind subordonarea acesteia au fost reluate si mai vehement. Reprezentantii Camerelor de Comert nu s-au impacat niciodata cu ideea ca Registrul Comertului este doar parte din istoria unui sistem privat. In timpul guvernarii PSD, mai exact in 2002, institutia a fost trecuta in subordinea Ministerului Justitiei. Masura a fost catalogata drept o A"expropriere fortataA", dupa cum spune actualul consilier al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIRB) si fostul senator liberal Radu Feldman Alexandru.

A"Accesul la informatii va fi liber!A"

Presdintele CCIRB, Victor Babiuc, spune ca in oraganizarea Ministerului Justitiei, RC a functionat si mai prost, si mai scump: A"Ministerul a marit numarul angajatilor, desi procedurile fusesera simplificate, a majorat cheltuielile cu spatiile utilizate, pe care le-a inchiriat la preturi uneori spectaculoase, si a scumpit si taxeleA". Reprezentantii CCIRB spun ca revenirea RC in sistemul cameral este una fireasca si avantajoasa pentru intreg mediul de afaceri. A"Este eronata ideea ca interesul fata de Registrul Comertului tine de bani. Institutia doar se autofinanteaza, iar restul veniturilor se duce la bugetul de stat. Importanta Registrului rezida in baza de date. Daca din 2007 institutia va trece la Camerele de Comert, accesul la informatii va fi liber. Adica se va renunta la taxeA",
ne-a declarat Radu F. Alexandru.

A"Nimic nu e gratisA"

Actualul director al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), Eugen Ghiulea, avertizeaza insa ca aceasta promisiune este doar una de fatada: A"Nimic nu este gratis. Daca se renunta la taxele pentru informatii, pierderile pot fi recuperate din incarcarea facturii pe partea de inregistrare, de exempluA".

"Daca Registrul Comertului se va intoarce in sistemul cameral, accesul la informatii va fi liber"
Radu Feldman Alexandru, consilier CCIRB

"Nu baza de date, ci banii sunt miza, adica sumele care s-ar duce la bugetul Camerelor"
Eugen Ghiulea,
directorul general al ONRC

Evenimentul Zilei

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 980 ori