Prognoza sumbra: Theresa May nu va reusi sa mentina Marea Britanie pe piata unica europeana

Joi, 08 Iunie 2017, ora 15:19
8869 citiri
Prognoza sumbra: Theresa May nu va reusi sa mentina Marea Britanie pe piata unica europeana
Foto: Computer Weekly

Cel mai nou raport al OCDE anunta vremuri dificile pentru exportatorii din Marea Britanie, in opinia analistilor organizatiei din Paris.

Pentru acestia, politica actuala dusa de guvernul de la Londra arata o distantare evidenta de obiectivul de asigura Regatului Unit accesul la piata unica europeana, relateaza The Independent.

Chiar daca a revizuit in crestere prognoza referitoare la evolutia economiei britanice pe anul in curs, analistii OCDE se asteapta ca 2018 sa fie un an dificil pentru Regat, cresterea economica prognozata fiind de doar 1%.

Mai mult, reprezentantii OCDE se asteapta ca situatia sa se inrautateasca treptat pe masura ce divortul UK-UE se va apropia de momentul separarii.

"Comertul dintre cele doua parti va fi guvernat de clauzele natiunii celei mai favorizate", apreciaza economistii OCDE.

Clauza reprezinta un nivelul minim admis de regulile Organizatiei Mondiale a Comertului care implica tarife cu 10% mai mari pentru exporturile de masini, cote stricte la exporturile de produse agroalimentare si restrictii si mai mari pe piata UE pentru reprezentantii industriei financiare din Marea Britanie.

"Un Brexit dur ar putea reduce nivelul investitiilor interne si straine mai mult decat a fost prevazut initial", avertizeaza raportul OCDE.

In acelasi timp, alte voci pesimiste de la London School of Economics mentioneaza o scadere a PIB-ului Marii Britanii cu 2,6% pana in 2020, mergand pana la 9,5 procente in 2030.

#negocieri Brexit, #alegeri Marea Britanie, #Theresa May, #acord comercial Marea Britanie UE , #Comert