Moscova nu mai are ce negocia pentru aderarea la OMC

Miercuri, 22 Februarie 2006, ora 14:17
743 citiri

Functionarii si oamenii de afaceri rusi au criticat pozitia SUA si a Uniunii Europene care sunt in masura sa blocheze, pentru inca multi ani, usile Organizatiei Mondiale a Comertului in fata Rusiei.Ministrul rus al Dezvoltarii Economice si Comertului, Gherman Gref, a anuntat ca el nu mai poate da inapoi, din moment ce guvernul "nu mai are nimic de negociat cu uniunile si asociatiile sectoriale si chiar cu ministerele de resort".

In randul guvernului rus nu se intelege pozitia SUA fata de serviciile financiare transfrontaliere, si anume deschiderea in Rusia nu de filiale, ci de sucursale ale bancilor americane. "Nici o banca straina nu ne-a zis ca ii este incomod sa deschida o filiala in Rusia", i-a spus Gherman Gref ambasadorului american la Moscova, William Burns, prezent vineri la Congresul international "Rusia in OMC". "In plus, bancile straine cu filiale nu vor sa vada concurentii sosind pe aceasta piata in alte conditii".

Pe de alta parte, numerosi experti sunt convinsi ca cerintele privind deschiderea pietei financiare vor fi schimbate cu alte concesii facute de Rusia. "In timpul unor negocieri de acest fel, sunt anuntate conditii riguroase in vederea unui posibil schimb cu concesii in alt domeniu", declara presedintele Uniunii Intreprinzatorilor si Industriasilor rusi, Aleksandr Sohin, citat de Gazeta.

Nu este exclus ca, de exemplu, conditiile eliminarii barierelor la vanzarea materialelor aeronautice sa faca obiectul unor negocieri. Iar aici, SUA ar putea sa beneficieze de spijinul unanim al transporatorilor aerieni rusi.

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!