Moment istoric pentru transportul maritim: un portcontainer a navigat cu succes pe ruta arctica

Joi, 27 Septembrie 2018, ora 17:20
4422 citiri
Moment istoric pentru transportul maritim: un portcontainer a navigat cu succes pe ruta arctica
Foto: CC0 Creative Commons

O nava apartinand grupului danez Maersk a ajuns joi la Sankt Petersburg dupa ce a traversat cu succes Oceanul Arctic, devenind prima nava port container care a navigat pe aceasta ruta care a devenit accesibila gratie incalzirii globale si care ar putea revolutiona transportul maritim de marfa.

Plecata de la Vladivostok in data de 23 august, nava Venta Maersk a traversat ruta arctica in cinci saptamani iar joi dimineata se afla la intrarea in portul din Sankt Petersburg. "Ar trebui sa poata intra in port in aceasta dupa-amiaza", a declarat Andrey Naraevski, purtator de cuvant al grupului danez Maersk, informeaza AFP.

Incarcata cu peste rusesc si produse electrice sud-coreene, nava Venta Maersk a mai oprit la Busan, Coreea de Sud, inainte de a trece prin Stramtoarea Bering pentru a ajunge ulterior la Bremerhaven, Germania, si la Sankt Petersburg la finele lunii septembrie. Cu o lungime de 200 de metri, nava Venta Maersk are capacitatea de a transporta 3.600 de containere si este conceputa pentru a opera la temperaturi de pana la minus 25 de grade Celsius.

Calatoria pe ruta arctica a navei Venta Maersk este ultimul semn al expansiunii acestei rute care devine mai accesibila navelor pe masura ce incalzirea climei reduce cantitatea de gheata. Practicabila anterior doar cateva saptamani pe an, si doar de nave cu o talie mult mai modesta decat nava de 42.000 de tone Venta Maersk, aceasta ruta devine din ce in ce mai accesibila. Alte tipuri de nave au folosit deja aceasta ruta care permite reducerea cu 15 zile a duratei unei calatorii intre Asia si Europa via Canalul Suez. In luna iulie, producatorul rus de gaze naturale Novatek a livrat Chinei primul sau cargo incarcat cu gaze naturale lichefiate care a utilizat ruta arctica.

Potrivit unor experti, in conditiile scaderii progresive a calotei de gheata ca urmare a incalzirii globale, la orizontul anului 2040 Oceanul Arctic ar putea deveni complet navigabil in perioada verii, cand nu ar mai fi nevoie de spargatoare de gheata.

#nava ruta arctica, #prima nava container ruta arctica , #Comert