Luxul, o afacere buna: vezi cum si cine face cei mai multi bani

Duminica, 03 Iulie 2011, ora 00:23
1610 citiri
Luxul, o afacere buna: vezi cum si cine face cei mai multi bani

Afacerile cu articole de lux au fost totdeauna o buna investitie si nici astazi nu se dezmint, continuand sa fie din ce in ce mai infloritoare.

In acest an, se asteapta o crestere a afacerilor cu articole de lux de circa 8% fata de nivelul anterior, pana la o cifra fabuloasa de 164 miliarde lire sterline.

China acapareaza luxul

Surprinzator, China a ajuns sa fie un reper in domeniu. Aceasta tara comunista numara in zilele noastre nu mai putin de 500.000 de milionari, care detin 12% din patrimoniul obiectelor de lux ale lumii.

Studiile specialistilor nu exclud ca, la nivelul anului 2020, China sa devina campionul mondial al afacerilor cu obiecte de lux.

Milionarii chinezi vor cumpara 44% din asemenea marfuri rare, oferite in intreaga lume.

De-a lungul timpului, articolele de lux n-au fost totdeauna aceleasi si, chiar in zilele noastre se simt schimbari.

Cand aparusera masele plastice, o fata de masa din polietilena era ceva cu care te fandoseai, intr-un moment festiv. Astazi, polietilena acopera masa saracului, daca n-are bani sa-si ia musama.

Istoricul Michael Scott considera totusi ca exista un criteriu definitoriu pentru marfa de lux: raritatea ei. Numai pentru acest motiv, aurul a fost si mai ramane inca etalonul imbatabil al luxului.

In Grecia antica, a carei baza alimentara era cea vegetala, carnea se considera o raritate foarte pretuita. Alterabila fiind, carnea era un lux netezaurizabil, ceea ce o facea chiar mai interesanta decat aurul.

In Anglia medievala - ca si in alte parti ale Europei acelor vremuri - luxul era reprezentat prin mirodenii, capabile sa demonstreze ca luxul nu satisface numai vanitatile sau dorinta de inavutire ci, in mare masura, si poftele.

Citeste continuarea pe ziare.com

#lux, #produse lux, #investitii articole lux, #comert, #comert obiecte lux , #Comert