Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Facilitati in domeniul comertului de produse cu dubla utilizare

Facilitati in domeniul comertului de produse cu dubla utilizare


Statutul de Operator Economic Autorizat (AEO), acordat de autoritatea vamala, este recunoscut, pentru prima data in Romania, si de autoritatile care controleaza produsele cu dubla utilizare.

Astfel, incepand cu luna iulie, statutul de AEO se accepta ca dovada a implementarii unui sistem de control intern pentru evaluarea riscurilor, in cazul solicitarii de licenta pentru servicii de intermediere a produselor cu dubla utilizare, informeaza, marti, Deloitte Tax.

Legislatia europeana adauga, astfel, inca un punct pe lista facilitatilor de care beneficiaza un AEO. Printre facilitatile oferite AEO la nivel european se numara accesul la simplificari vamale, mai putine controale fizice, notificarea in avans, alegerea locului de control fizic etc.

Categoria produselor cu dubla utilizare include atat produsele destinate utilizarii in scop civil si militar, cat si produsele susceptibile a avea o utilizare militara.

Printre produsele cu dubla utilizare pentru care este necesara obtinerea unei autorizatii/negatii din partea Departamentului pentru Controlul Exporturilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne se numara: tevi de otel pentru industria petroliera de o anumita calitate, calculatoare sau software cu anumite performante, componente electronice sau mecanice din industria auto, virusuri folosite in obtinerea de vaccinuri, produse chimice vandute la scara industriala sau masini-unelte.

Societatile din Romania trebuie sa aiba in vedere faptul ca, pe langa exportul si livrarea intracomunitara, sunt supuse regimului de control al bunurilor cu dubla utilizare si alte operatiuni, cum sunt serviciile de intermediere, transmiterea de software prin mijloace electronice si tranzitul.

Pentru a simplifica aceste formalitati, Uniunea Europeana emite autorizatii generale de export. Aceste autorizatii generale sunt aplicabile exporturilor de anumite produse catre anumite tari de destinatie si sunt disponibile tuturor exportatorilor care indeplinesc conditiile din respectiva autorizatie.

In total sunt valabile sase astfel de autorizatii generale, din care cinci au fost emise in luna decembrie anul trecut. Daca o societate exporta aliaje metalice de o anumita calitate catre Canada si Statele Unite, nu mai este obligata sa obtina o autorizatie individuala, putand utiliza autorizatia EU001 emisa de Uniunea Europeana.

"Pentru o companie este foarte important sa stabileasca in ce masura legislatia de control a exporturilor ii afecteaza activitatea, ce simplificari ii sunt oferite si cum poate beneficia de acestea. Companiile nu trebuie sa uite ca exportul de produse cu dubla utilizare efectuat fara licenta este considerat infractiune si pedepsit ca atare de legislatia din Romania", a conchis Mihai Petre.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1363 ori