Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Doar 1% din firme dau faliment

Doar 1% din firme dau faliment
Un studiu recent intocmit de firma de colectare a creantelor Coface Intercredit pentru anii 2003-2005 a reliefat faptul ca in Romania se inregistreaza o rata a falimentelor de 0,9 % din totalul firmelor active pe piata.Astfel, conform informatiilor furnizare de Registrul Comertului, pe intreg parcursul anului 2003 s-a inregistrat un numar de 3.944 de cazuri de faliment, al un total de 363.090 de companii care au depus bilantul iar in 2004 - 3.982 de falimente la 410.514 societati active. A"In prima jumatate a anului 2005 ponderea falimentelor a crescut semnificativ, numarul acestora urcand pana la 3.510, aproape dublandu-se fata de anii anterioriA", afirma Cristian Ionescu, directorul general al Coface Intercredit.
A"Ponderile sectoriale nu s-au modificat semnificativ, urmand tendinta intregii economii. Cresterea numarului de falimente nu a fost sustinuta doar de anumite sectoare economice, fapt explicabil prin tendinta de consolidare a economiei, practic, din multitudinea de firme infiintate dupa 1989, ramanand pe piata acelea care pot face fata conditiilor de performanta si calitate actualeA", spune Ionescu.

Cazurile de faliment inregistrate sunt concentrate de un numar de patru sectoare de activitate, cu circa 65% din falimentele din Romania si anume sectoarele comercial (retail si cu ridicata), agricol si al industriei alimentare. In sectorul comercial au loc aproximativ 35% din cazurile de faliment, fapt explicabil prin prisma cresterii numarului de supermarketuri si hipermarketuri care au castigat piata micilor comercianti, sustine Cristian Ionescu, directorul general al Coface Intercredit. In 2004, sectorul industriei alimentare l-a depasit pe cel al comertului cu amanuntul ca numar de falimente.

Aceasta inversare de pozitii nu este semnificativa, majoritatea falimentelor din economie fiind detinuta tot de acelasi grup de industrii.

Sectorul agricol ocupa la randul sau o pondere insemnata din totalul falimentelor. In cazul agriculturii, restructurarea acestui sector nu este pe deplin incheiata si este inca de asteptat falimentul multor asociatii familiale ce activeaza in acest domeniu.

Sectoarele cu cea mai redusa rata a falimentelor sunt cele de intermedieri financiare, IT si activitati conexe, posta si telecomunicatii, tranzactii imobiliare si activitati recreative. In urma unui studiu efectuat de Coface Intercredit si la nivelul tarilor central si est europene se remarca faptul ca sectorul comercial ocupa si aici prima pozitie ca numar de falimente inregistrate.

Fata de celelalte tari central si est-europene unde rata falimentelor in sectorul agricol este in medie, 4%, in Romania aceasta a ajuns la aproape 20% in acest sector in anul 2004.

In ce priveste repartitia teritoriala, din totalul de 3.982 de falimente inregistrate in anul 2004, cea mai mare pondere o detine zona de centru a tarii, respectiv 26,85%, urmata de zona de sud-est a tarii cu o pondere de 19,56%.

Brasov este judetul cu cel mai mare numar de cazuri de faliment din tara, detinand 9% din totalul acestora, practic mai mule falimente decat totalul zonelor nord-estice, sudice sau de vest.

Si in Municipiul Bucuresti s-a inregistrat un numar semnificativ de falimente, respectiv 8,5% din totalul cazurilor. Judetele unde s-au inregistrat cele mai putine cazuri de faliment in 2004 sunt Arges, Bistrita-Nasaud, Calarasi, Teleorman, Valcea si Vaslui. (B.T.)

Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 812 ori