Declinul vanzarilor de autovehicule si motociclete a redus afacerile din comert cu 18,6%

Marti, 08 Iunie 2010, ora 11:09
1224 citiri
Declinul vanzarilor de autovehicule si motociclete a redus afacerile din comert cu 18,6%

Cifra de afaceri in comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut si in aprilie, cu 18,6% fata de a patra luna din 2009, mai ales ca urmare a prabusirii vanzarilor auto, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS), informeaza NewsIn.

Datele sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

In serie bruta, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a fost cu 16,9% mai scazut decat in aprilie 2009.

Declinul s-a accentuat fata de martie, cand scaderea, in termeni anuali, fusese de 9,4%.

Comertul cu autovehicule, piese si accesorii aferente, intretinerea si repararea autovehiculelor s-a micsorat in a patra luna a acestui an cu 26,8% fata de nivelul din aprilie 2009, iar afacerile din comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente, respectiv intretinerea si repararea acestora, au scazut cu 3%.

In schimb, afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, au crescut cu 12,1% fata de aprilie 2009, in special ca urmare a avansului afacerilor din hoteluri si restaurante cu 14,5%.

In serie bruta, cifra de afaceri din servicii pentru populatie a urcat in aprilie cu 13,6% fata de a patra luna a anului trecut.

Fata de martie, cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut in aprilie cu 3,8%, in date ajustate sezonier, respectiv cu 6,1% in serie bruta.

In schimb, serviciile de piata prestate populatiei au crescut cu 0,9% fata de martie, in serie ajustata, dar au scazut cu 2,6% in serie bruta.

In primele patru luni din 2010, cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a scazut cu 19,7%, in date ajustate sezonier, respectiv cu 17,5% in serie bruta.

In schimb, serviciile de piata prestate populatiei in perioada ianuarie-aprilie au sporit cu 7,9% fata de perioada similara din 2009, in serie ajustata, respectiv cu 9,8% in serie bruta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#autovehicule, #comert, #declin, #motociclete, #vanzari , #Comert