Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Daraban (CCIR): Romania umbla cu niste cifre de parca vrea sa populeze luna. Fac apel la realism

Daraban (CCIR): Romania umbla cu niste cifre de parca vrea sa populeze luna. Fac apel la realism


Autoritatile romane ar trebui sa tina cont de factorii externi si de realizarile efective ale agentilor economici atunci cand analizeaza cresterea economica a tarii, nu sa se bazeze doar pe majorarea Produsului Intern Brut, a afirmat, vineri, presedintele Camerei de Comert a Romaniei (CCIR), Mihai Daraban, in cadrul unor declaratii de presa.

Daraban a amintit ca Romania este expusa unui risc foarte mare, in conditiile in care 75% din comertul tarii se realizeaza cu tari din Uniunea Europeana.

"Exista aici un pericol permanent de recesiune. Ati vazut Italia, care a anuntat oficial ca a intrat in recesiune. Acest lucru ar trebui sa ne puna pe ganduri, pentru ca sunt 47.240 de societati cu capital italian in Romania. Sa nu credem ca firmele cu capital italian din Romania nu vor fi afectate de recesiunea din Italia. Si sunt companii semnificative, sa nu spun altfel", a atentionat oficialul CCIR.

In opinia sa, in realitate, Romania nu are o crestere economica mai mare de 3-4%, din moment ce Italia este in recesiune, iar Germania a anuntat un salt de doar 2%.

"Daca Germania are un 2%, noi poate avem un 3-4%, dar mai mult nu cred, pentru ca una este cresterea economica si alta este cresterea PIB-ului. Deci, trebuie sa tinem cont de acesti factori externi. Germania a avut o crestere de 2,2%. Numai noi umblam cu niste cifre din acestea de parca ne apucam sa populam luna. Fac apel la realism!", a sustinut el.

Daraban a precizat ca a solicitat autoritatilor ca, dupa ce toate societatile din tara isi vor publica bilanturile contabile, sa se faca o analiza clara cu privire la cifra totala de afaceri, care este profitul din exploatare, care este profitul brut, care este profitul net, care sunt pierderile si atunci "sa vorbim de crestere exclusiv economica".

"Stim bine ca in definitia Produsului Intern Brut sunt variabile care nu prea tin cont de economie, cum ar fi acel consum, un consum de marfa din import, care influenteaza intr-adevar in sus PIB-ul. Si credeti-ma ca am vazut multe tari, inclusiv Venezuela, care acum cativa ani - acum nici nu se mai da PIB-ul, datorita hiperinflatiei - dar undeva pe timpul lui Chavez se spunea ca are peste 350 de miliarde de dolari PIB si mureau de foame pe strada. In Argentina, de asemenea. Deci, nu PIB-ul neaparat ca a crescut sau micsorat este un indicator, ci trebuie sa ne focalizam pe rezultatele strict ale persoanelor juridice in Romania, indiferent de forma de capital, si acolo vom trage concluzii, cat s-a platit, cat nu s-a platit", a explicat Daraban.

El a amintit ca exista 212.000 de firme la Registrul Comertului care figureaza ca fiind active si in functiune, dar care nu au depus bilantul.

Daraban a participat, vineri, la forumul de afaceri Romania-Turcia. El a afirmat ca exista 15.433 de societati cu capital turcesc in Romania. Acestea au un capital subscris de 516 milioane de euro, iar investitiile directe se ridica la 520 de milioane de euro.

Schimburile comerciale intre cele doua tari au fost de 5,3 miliarde de euro, anul trecut.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 3624 ori